Hlavní obsah

Němci identifikovali všech 12 obětí útoku v Berlíně

– Berlín

Německé úřady dokončily identifikaci všech dvanácti obětí pondělního atentátu na vánoční trh v Berlíně, je mezi nimi šest žen a šest mužů. Vedle Češky v německé metropoli zahynuli také Polák, jehož kamión byl k útoku zneužit, Italka, Izraelka a osm Němců, napsal na svém webu deník Der Spiegel.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Lidé přinášejí květiny a svíčky na náměstí Breitscheid v Berlíně, kde při útoku kamiónem zahynulo 12 lidí.

Článek

Mezi zhruba pěti desítkami zraněných jsou spolu s Němci také občané Izraele, Španělska, Británie, Maďarska, Finska a Libanonu.

Zabitá Češka v Německu dlouhodobě pracovala. Podle české diplomacie se stala první českou obětí teroristického útoku v Evropě. Premiér Bohuslav Sobotka řekl, že se v Německu tragicky potvrdilo, že terorismus nezná hranice.

Útok pravděpodobně spáchal Tunisan Anis Amri,  kterého v pátek po třetí hodině ráno zastřelil policista poblíž severoitalského Milána. Amri měl vjet ukradeným kamiónem do davu lidí berlínském na vánočním trhu.

Rodina Amriho chce tělo

Amriho Rodina žádá objasnění okolností, za kterých ho zastřelila policie v severní Itálii. Podle agentury ANSA o tom informují tuniská média. Amriho příbuzní také žádají o vydání těla a o jeho převoz do vlasti.

Amriho matka Núr za synovu smrt truchlí. V rozhovoru s agenturou AP řekla, že svět se nyní možná nikdy nedozví, co ho k činu vedlo, pokud ho skutečně spáchal.

"Zabili ho a pohřbili s ním to tajemství," řekla. "Chci se o svém synovi dozvědět pravdu. Kdo za ním stál?" dodala s tím, že nyní prosí o vydání synova těla.

"Můj bratr je mrtvý. Vydejte nám jeho ostatky, třeba i jen jeden z jeho prstů," řekl Anisův bratr Abdal Kádir. "Zabili ho, i když byl jen podezřelým. Proč?" dodal.

Abdal Kádir v dřívějším rozhovoru prohlásil, že kdyby se přece jen v rozporu s jeho očekáváním prokázalo, že za masakr v Berlíně je zodpovědný čtyřiadvacetiletý Anis, pak si zaslouží jakýkoli trest. Spolu s ostatními sourozenci ale v bratrovu vinu nevěřil. Amri má tři bratry a dvě sestry, uvedla agentura ANSA.

Amri odešel do Itálie v roce 2011 během protivládních nepokojů, ve vlasti byl následně odsouzen za loupež. V Itálii strávil necelé čtyři roky vězení za žhářství, dalších kriminálních deliktů se dopustil i v Německu, které se ho neúspěšně pokoušelo deportovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Obětí teroru v Berlíně byla i Češka

Česká občanka byla jednou z obětí teroristického útoku v Berlíně. Ve čtvrtek o tom informovalo české ministerstvo zahraničních věcí. Žena v Německu dlouhodobě...

Výběr článků

Načítám