Hlavní obsah

Češka v Berlíně je třetí civilní oběť terorismu, první v Evropě

Jednou z dvanácti obětí pondělního teroristického útoku v Berlíně je i česká občanka. Žena je třetí českou civilní obětí terorismu, v Evropě první.

Foto: Facebook

Češka je třetí civilní oběť terorismu z ČR.

Článek

Kromě Češky, která v Německu dlouhodobě žila a pracovala, byly zabity také dvě turistky z Izraele a Itálie. Úřady však zatím potvrdily totožnost pouze osmi obětí.

Žena je první českou obětí terorismu v Evropě. Před ní zahynul při teroristickém útoku český velvyslanec v Pákistánu a také student z Ústí nad Labem v Egyptě.

Velvyslanec Ivo Žďárek zemřel krátce po pumovém útoku na hotel Marriott v Islámábádu  20. září 2008. Ambasador v hotelu dočasně bydlel kvůli rekonstrukci své rezidence. Samotný výbuch podle svědků Žďárek přežil, stal se však obětí následného požáru, při kterém se snažil pomáhat dalším obětem. Celkově si teroristický útok na luxusní hotel vyžádal přes 50 mrtvých a několik stovek zraněných.

Foto: Petr Horník, Právo

Vojáci nesou rakev s ostatky českého velvyslance v Pákistánu Ivo Žďárka.

Český student byl zabit 23. července 2005 při útoku v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch na Sinajském poloostrově. Třiadvacetiletý Čech tam pracoval jako delegát cestovní kanceláře. Tři pumové útoky, namířené na hotely a tržiště, si celkem vyžádaly 88 mrtvých a na 200 zraněných (i mezi nimi byl i další Čech). Mezi oběťmi bylo vedle většiny Egypťanů i osm Britů, pět Italů, pět Turků a Američanka.

Kromě civilistů zemřelo v důsledku sebevražedných útoků v letech 2008 a 2014 také šest vojáků sloužících v Afghánistánu.

Reklama

Související články

Obětí teroru v Berlíně byla i Češka

Česká občanka byla jednou z obětí teroristického útoku v Berlíně. Ve čtvrtek o tom informovalo české ministerstvo zahraničních věcí. Žena v Německu dlouhodobě...

Výběr článků

Načítám