Hlavní obsah

Německo vydalo zatykač na Anise Amriho, podle vyšetřovatelů řídil kamión

Berlín
Aktualizováno

Německo vydalo zatykač na Tunisana Anise Amriho kvůli pondělnímu atentátu v Berlíně. Důvodem je, že podle policie řídil Tunisan kamión. Uvedla to ve čtvrtek mluvčí žalobkyně Frauke Köhlerové.

Foto: ČTK/AP

Anis Amri

Článek

„Podle současného stavu vyšetřování jsme přesvědčeni, že Anis Amri řídil vůz. Vydali jsme na něj zatykač,“ řekla mluvčí v šest večer.

„Našli jsme otisky prstů zvenku u dveří, na volantu, na B sloupku na straně řidiče,“ dodala. O dalších stopách ale nemluvila. O otiscích hovořil ve čtvrtek během dne i  ministr vnitra Thomas de Maizière s tím, že je stále pravděpodobnější, že právě Anis Amri je pachatelem nemilosrdného útoku.

Policejní razie

Mluvčí žalobkyně zmínila pokračující zásahy policie, hovořila o razii v autobusu v Heilbronnu, při které ale nebyl Amri dopaden, protože informace o jeho přítomnosti ve vozidle byla mylná.

Ozbrojení policisté také prohledali několik vozů metra na stanici Mehringdam. Ani v nich nikoho nenašli.

Podle listu Berliner Zeitung podnikla policie v podvečer také razii v berlínské čtvrti Moabit v mešitě Fussilet 33, kterou využívají salafisté, zejména z Kavkazu a Turecka. Policie při zásahu použila ohlušující granáty a odpálila vstupní dveře, Amriho tam však nezadržela.

V mešitě otevřeně podporují boj Islámského státu, vybíraly se v ní i peníze na teroristické útoky v Sýrii.

Salafistická scéna v Berlíně se rozrůstá, podle tajných služeb ji nyní tvoří 840 lidí. Oproti loňsku se rozrostla o 160 osob. Asi polovina salafistů je násilnická.

Zranění zůstávají v kritickém stavu

V nemocnici stále zůstává 12 těžce zraněných, z nichž někteří jsou v kritickém stavu. Hospitalizováno je nadále i 14 středně těžce zraněných, 30 lidí bylo už propuštěno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám