Hlavní obsah

Putin nařídil vývoj raket, které proniknou jakýmkoli štítem

Moskva

Ruské strategické jaderné síly potřebují posílit, řekl ve čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin na setkání s radou ministerstva obrany. Podle něj je nutné vyvinout rakety, které budou schopné proniknout protiraketovým štítem.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin s ministrem obrany Sergejem Šojguem (vlevo) a velitelem Černomořské flotily kontradmirálem Alexandrem Vitkem

Článek

„Potřebujeme posílit strategické jaderné síly. Proto bychom měli vyvinout střely schopné penetrovat jakýkoli dosavadní i budoucí systém protiraketové obrany,“ prohlásil Putin podle agentury TASS, i když stav všech tří složek jaderných sil, tedy pozemní, vzdušné i námořní, je podle něj uspokojivý. „Jaderná triáda, která hraje klíčovou roli v udržování strategické rovnováhy, je na patřičné úrovni,“ sdělil Putin.

Podle Putina je potřeba dostat i nejaderné strategické síly „na kvalitativně vyšší úroveň, aby byly schopné neutralizovat jakoukoli vojenskou hrozbu“.

”Pro upevnění ruské armády je ještě třeba učinit mnohé, je ale už nyní silnější než kterýkoli agresor,” dodal ruský prezident. Ruské generály vyzval, aby ”pečlivě sledovali změny v rovnováze sil ve světě a podél ruských hranic a včas podle nich upravovali obranné plány“, oznámila agentura TASS. Podle něj dobrou připravenost prokázala letošní cvičení. „Potvrdila, že jednotky a formace mohou být rychle přemístěny na velké vzdálenosti a mohou v krátkém časovém termínu vytvořit uskupení v strategických směrech.“

Těžit ze Sýrie

Putin dal najevo, že by zbrojní firmy měly ”maximálně využít rostoucího zájmu o ruské zbraně, jež se osvědčily v Sýrii”.

„Účinnost ruských zbraní v Sýrii nám otevírá nové možnosti pro rozvoj vojensko-technické spolupráce, je třeba toho maximálně využít,” uvedl Putin. Pojmem vojensko-technická spolupráce ruská oficiální místa obvykle označují obchod se zbraněmi. „Uvědomujeme si zájem o moderní ruské zbraně, který projevují naši partneři,“ dodal.

Ministr obrany Sergej Šojgu na schůzi podle ČTK oznámil, že armáda v Sýrii testovala 162 druhů nynější i modernizované výzbroje. Poznamenal nicméně, že pozastavil nákup deseti druhů ruské vojenské techniky, u nichž se na syrském bojišti projevily nedostatky.

Ruská armáda v Sýrii podle Šojgua provedla 71 000 leteckých úderů a zabila 35 000 ozbrojenců. „Operace ruského letectva odvrátila rozpad Sýrie,” konstatoval ministr.

Šojgu kritizoval Severoatlantickou alianci, která podle něj neustále zvyšuje svůj bojový potenciál u ruských hranic. NATO rovněž aktivizovalo výzvědnou činnost na ruském území, upozornil ministr.

„Intenzita manévrů NATO se zdvojnásobila, většina z nich má protiruský rozměr,” řekl Šojgu. Ministerstvu obrany se ale podle něj podařilo neutralizovat možnou hrozbu západních raket s plochou dráhou letu, rozmístěných podél ruských hranic.

Reklama

Výběr článků

Načítám