Hlavní obsah

Atentátník jezdil chvíli dokola, polského řidiče střelil do hlavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Útočník, který v pondělí večer na vánočním trhu v Berlíně, zabil 12 lidí a desítky dalších zranil, s ukradeným kamiónem kolem náměstí nějakou chvíli kroužil, než udeřil. Napsal to server magazínu Der Spiegel.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Lidé zapalují svíčky poblíž místa, kde se útok udál.

Článek

Útočník, jehož totožnost stále ještě nebyla potvrzena, ukradl polský kamión a jeho řidiče zastřelil jednou ranou do hlavy. Majitel polské dopravní firmy Ariel Žurawski potvrdil, že obětí byl jeho bratranec Lukasz Urban. Podle něj o svůj život s útočníkem bojoval, protože „jeho tvář byla napuchlá a zakrvácená“.

Lukasz měl vyrazit z Berlína, kam dovezl náklad oceli, v úterý ráno. Manželce se ozval naposledy v 15 hodin. Útok na náměstí Breitscheidplatz se stal krátce po 20. hodině.

Foto: ČTK/AP

Útočník v kamiónu zabil nejméně 12 lidí.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová, starosta Berlína Michael Müller (vlevo) a spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière s růžemi na místě masakru.

Spiegel bez upřesnění uvedl, že atentátník s mrtvým řidičem na místě spolujezdce okolo náměstí nějakou dobu kroužil, než najel do stánků a davu lidí u nich. Německý magazín spekuluje, že útočník vyčkával, až bude mít rychlost. Zastavil se po 60 metrech a utekl. Jeden muž ho pronásledoval a naváděl policie po telefonu, ale v parku Tiergarten ho údajně ztratil z očí. Policie posléze u Vítězného sloupu zadržela žadatele o azyl z Pákistánu. Odpoledne však připustila, že to možná není pachatel a později ho propustila.

Stalo se tak poté, co vyšetřovatelé kromě jiného prozkoumali mobil, který odebrali při noční prohlídce v ubytovně pro běžence v areálu letiště Tempelhof, a nenašli žádný důkaz, který by proti muži svědčil. [celá zpráva]

Útok si vyžádal nejméně 12 mrtvých. Patnáct lidí je nadále v kritickém stavu. Úřady zatím identifikovaly sedm obětí - kromě polského řidiče jsou všichni Němci.

Mnohá německá města v důsledku útoku zpřísňují bezpečnost v okolí vánočních trhů. Posíleny byly policejní hlídky a na příjezdových cestách byly položeny betonové bariéry.

Foto: ČTK/AP

Pracovníci v Erfurtu staví betonové bariéry u vánočního trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám