Hlavní obsah

Němečtí vyšetřovatelé pracují s podezřením na terorismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Útok na vánočním trhu v Berlíně měl podle dosavadních znaků teroristické pozadí. V úterý to řekl nejvyšší státní zástupce Peter Frank. Stále není jasné, zda je pachatelem muž, jehož policie zadržela.

Foto: ČTK/AP

Německo po útoku v Berlíně posílilo bezpečnost trhů. Na snímku jsou policisté na vánočním trhu v Dortmundu.

Článek

Ačkoliv není k dispozici video z útoku a je tak předčasné činit závěry, úřady musí podle Franka „vycházet z toho, že tento útok má teroristické pozadí“.

Nejvyšší státní zástupce vysvětlil, že útok byl nejenže podobný útoku ve francouzské Nice, kde radikální islamista v červenci najel s kamiónem do davu a zabil 84 lidí, ale jeho dějištěm byl vánoční trh, „což je jistý modus operandi teroristických organizací“.

Šéf spolkového kriminálního úřadu Holger Münch navíc varoval, že by se někdo mohl pokusit útok zopakovat.

Státní zástupce Frank nicméně poukázal na to, že se zatím k útoku nikdo nepřihlásil.

Nyní podle prokurátora pokračuje kriminálně-technické vyšetřování a vyhodnocují se různé informace a poznatky. „Nevíme, jestli jde o jednoho pachatele nebo více pachatelů, případně jestli měli spolupachatele,“ poznamenal.

Frank potvrdil dřívější informace, že podezřelý Pákistánec, jehož policie vyslýchá, možná nemá s masakrem nic společného: „Musíme se však smířit s myšlenkou, že možná není pachatelem nebo že patří ke skupině pachatelů.“ Další stopy, které by mohly přinést odpověď, budou podle Franka vyhodnoceny v úterý večer.

Při útoku zemřelo 12 lidí a 45 dalších bylo zraněno. Patnáct je stále v ohrožení života.

Reklama

Výběr článků

Načítám