Hlavní obsah

Na vánočním trhu v Berlíně měl útočit 23letý Pákistánec

– Berlín

Německý deník Die Welt s odvoláním na policejní zdroje v úterý uvedl, že pondělní teroristický útok na vánoční trh v Berlíně měl spáchat třiadvacetiletý Pákistánec známý pod jmény David B. nebo Navid B.. Muž údajně pobýval v ubytovně pro migranty na nepoužívaném letišti Tempelhof a požádal o azyl. Policie tyto informace zatím nepotvrdila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německá policie odstraňuje kamión z místa neštěstí v BerlíněVideo: Reuters

 
Článek

Německá oficiální místa od úterního rána žádné další podrobnosti k vyšetřování nesdělila, rádio RBB Inforadio ale s odvoláním na zdroje z bezpečnostních složek v úterý ráno uvedlo, že zadržený podezřelý přicestoval 31. prosince 2015 do Pasova.

Pákistánec měl najet s ukradeným polským kamiónem do davu lidí na vánočním trhu na berlínském náměstí Breitscheidplatz. Zemřelo dvanáct lidí, dalších osmačtyřicet bylo zraněno. Stav části z nich je vážný.

Policie ani politici zprvu nechtěli hovořit o teroristickém útoku. V úterý ráno už ale policie připustila, že se pravděpodobně o akt terorismu jednalo. Podle německých médií měl pravděpodobný pachatel už s policií problémy kvůli drobné kriminalitě. Nyní jej policie vyslýchá. [celá zpráva]

Sedmatřicetiletý polský řidič byl nalezen mrtev v kamiónu. Podle ministra vnitra Braniborska byl zastřelen.

Útok vyšetřuje Spolkový kriminální úřad

Spolkový generální prokurátor rozhodl, že útok bude vyšetřovat Spolkový kriminální úřad (BKA), uvedla agentury DPA.

„Nejvyšší státní návladní Spolkového soudního dvora zahájil trestní stíhání a vyšetřováním pověřil Spolkový kriminální úřad,” citovala DPA z informace, kterou zveřejnil kriminální úřad ve Wiesbadenu na svém twitterovém účtu.

Podle bezpečnostního experta televizní stanice n-tv se vyšetřování musí především soustředit na zodpovězení otázky, zda útok byl činem „osamělého vlka”, nebo zda šlo o akci člena organizované skupiny, od které lze očekávat další atentáty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám