Hlavní obsah

Na Sibiři havarovalo vojenské letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Na severovýchodě Ruska havarovalo vojenské letadlo s 39 lidmi na palubě. Původní informace agentury TASS hovořily o třech desítkách mrtvých. Ministerstvo obrany pak ale zprávu dementovalo a uvedlo, že přežili všichni na palubě. Dvaatřicet lidí utrpělo zranění, stav šestnácti z nich je kritický. Podle agentury Interfax se jednalo o Iljušin 18 a k tvrdému nouzovému přistání došlo v Jakutské oblasti na Sibiři.

Foto: Profimedia.cz

Iljušin Il-18 na archivní fotografii

Článek

„Všichni cestující a členové posádky jsou naživu. Šestnáct lidí utrpělo těžké zranění. Byli převezeni pátracími a záchrannými týmy do nemocnic v Tiksi,“ cituje agentura RIA Novosti z prohlášení ruského ministerstva obrany.

Většina z lidí na palubě měli být podle TASS důstojníci.

Příčina nehody zatím není známa, podle agentury Interfax mohla být důvodem technická závada palivového systému.

Jiné zdroje také poukazují na to, že v oblasti panovaly nepříznivé povětrnostní podmínky.

Záchranáři už jsou na místě nehody a ruské ministerstvo pro mimořádné situace do oblasti vyslalo tři helikoptéry Mi-8.

Iljušin IL-18

Iljušin Il-18 je turbovrtulový víceúčelový letoun sovětské výroby. Létá od poloviny 50. let minulého století. Konstruktéři jej vyvinuli na základě požadavků sovětských aerolinek Aeroflot.

Podle Wikipedie začal stroj od roku 1959 nejprve létat na linkách Moskva - Soči a Moskva Almaty. Pak ale začaly Il-18 létat i na dalších vnitrostátních i mezinárodních linkách SSSR.

Iljušiny Il-18 sloužily i v dalších státech bývalého východního bloku včetně Československa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám