Hlavní obsah

Ve Varšavě se dál demonstruje, východisko z politické krize hledá prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Ve Varšavě v neděli pokračují třetím dnem demonstrace. Konaly se před Sejmem i Ústavním soudem. Přímo v Sejmu pokračují opoziční poslanci v blokování jednacího sálu. Se zástupci opozice se kvůli krizi setkal prezident Andrzej Duda. Večer se před prezidentským palácem uskutečnila manifestace na podporu vlády. Na té vicepremiér řekl, že opozice zasívá spory.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Třetí den protestů ve VaršavěVideo: Reuters

 
Článek

Šéf největší polské opoziční strany Občanská platforma (PO) Grzegorz Schetyna v neděli večer po schůzce s prezidentem Andrzejem Dudou prohlásil, že jeho strana požaduje rezignaci předsedy dolní komory parlamentu. Informovala o tom polská média. Maršálek Sejmu Marek Kuchciński je podle Schetyny "politicky zodpovědný" za současnou krizi v zemi.

Schetyna také řekl, že opoziční poslanci hodlají vytrvat v blokádě hlavního jednacího sálu Sejmu až do 11. ledna, v případě potřeby i déle. Asi dvacet zákonodárců od pátku blokuje hlavní jednací sál dolní parlamentní komory na protest proti podle nich nezákonnému schválení státního rozpočtu.

Tři dny protestů

Před Sejmem ráno pokračovala v protestech nepočetná skupina občanů, kterou hlídali policisté. Dopoledne se protestující přesunuli před budovu Ústavního soudu, kam byla svolána další demonstrace. Podle polských médií se má stát symbolickým rozloučením s předsedou této instituce Andrzejem Rzeplińským, který se jako šéf nejvyššího justičního orgánu v zemi ocitl v otevřeném konfliktu s vládou. Jeho mandát vyprší v pondělí.

Účastníci protestu, jejichž počet se pohyboval podle různých odhadů mezi 1500 a 3000, přišli s vlajkami Polska i EU a s podomácku vyrobenými transparenty, na nichž měli hesla jako: "Je nás hodně a bude nás víc!" nebo "Bezpráví a nespravedlnost?"

Lidé ocenili i Rzeplińského, když skandovali "Děkujeme, profesore" a vyvolávali jeho jméno.

Na manifestaci dorazila i řada politických představitelů a dalších veřejně známých osobností. Ke shromážděným promluvil bývalý prezident Bronislaw Komorowski.

Od budovy soudu se demonstranti opět přesunuli před sídlo Sejmu.

Poslanci opozičních stran Občanská platforma (PO) a Moderní strávili druhou noc v budově Sejmu. Na protest proti pátečnímu hlasování o rozpočtu, které podle nich bylo protizákonné, blokují jednací sál. O průběhu své akce informují zákonodárci na sociálních sítích. V noci několik z nich umístilo na Twitter fotografie, kde sedí ve svých poslaneckých lavicích. Upozornili, že ve večerních hodinách byla v sále vypnutá světla i topení. ”Tma, zima, ale jsme s vámi. Nevzdáme se, Sejm nedáme,” uvedla poslankyně PO Kinga Gajewská.

Do hry vstoupil Duda

Východisko z parlamentní krize se pokouší nabídnout prezident Andrzej Duda, který uvedl, že připraven jednat s oběma stranami. Už se sešel s předsedou strany Moderní Ryszardem Petruem. Podle Petrua Duda chápe požadavky opozice. Petru v televizi TVM24dodal, že by se rád sešel s maršálkem sejmu Markem Kuchćinským i vedením vládní strany Právo a spravedlnost (PiS), ze které vzešel i prezident.

Prezidentův mluvčí Marek Magierowski řekl, že Dudu čekají v neděli ještě tři schůzky. Bude jednat se šéfem Polské lidové strany (PS) Wladyslawem Kosiniakem-Kamyszem, předsedou uskupení Kukiz'15 Pawlem Kukizem a šéfem nejsilnější opoziční strany Občanská platforma (PO) Grzegorzem Schetynou. Mluvčí dodal, že prezident má v plánu i schůzku s lídrem vládní strany Jaroslawem Kaczyńským. O termínu setkání však ještě není rozhodnuto.

V noci se uskutečnilo setkání předsedy horní komory polského parlamentu s novináři, k němuž v sobotu vyzval šéf PiS Jaroslaw Kaczyński. Schůzka ale žádný výsledek nepřinesla. Zástupci některých médií ani nepřišli. Nelíbilo se jim, že jednání bylo svolané narychlo a že se o něm dozvěděli pouze prostřednictvím Twitteru. Předseda Senátu Stanislaw Karczewski by se s novináři proto měl sejít znovu v pondělí.

Protesty začaly v pátek kvůli dalším omezením pro novináře pracující v Sejmu  Měl by podle nich omezit počet parlamentních zpravodajů a natáčet zasedání by mohlo jen pět televizních stanic. Podle vlády nejde o restriktivní opatření.

Demonstranti zablokovali na několik hodin budovu Sejmu, kdy byla i premiérka Beata Szydlová. [celá zpráva]

Ta v sobotu řekla v televizi, že blokáda parlamentu je „skandální“ . Podotkla, že lidé mají právo protestovat, ale musejí respektovat názory druhých.

Vláda obviňuje Antifu

Předseda Fóra mladých PiS Pawel Szefernaker popsal v radiu ZET demonstranty, kteří bránili odjezdu poslanců jako anarchisty toužící po krvi: Jel jsem s paní Beatou Szydlovou autem, pod které se vrhali lidí. Chtěli krev. Demonstrace byla zorganizovaná tak, aby byla prolita krev.

Demonstranti se pokoušeli leháním pod kola zabránit odjezdu špiček PiS. Ministr v kanceláři premiérky uvedl Szefernakera, že masky měli příznivci Antify s tím, že je to neoficiální informace.

Kvůli krizi vyzval polskou vládu k dodržování ústavy i předseda Evropské rady Donald Tusk, který byl dříve polským premiérem. Ve Vratislavi v sobotu řekl, že demokracie bez svobody médií se stává diktaturou. Vláda Beaty Szydlové čelí dlouhodobě kritice ze strany EU, protože se snaží nejen omezit média, ale také okleštit moc Ústavního soudu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám