Hlavní obsah

Unie odstartovala přípravy na brexit

Právo, Michal Mocek (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Británie ještě svůj odchod Unii neoznámila, ale Unie už ve čtvrtek na svém posledním letošním summitu začala jednat o podobě výstupních jednání. Unijní představitelé se proto historicky vůbec poprvé sešli ke společné večeři bez Britů. Při jídle se měl probírat právě brexit, jak se označení odchodu ostrovanů vžilo.

Foto: Yves Herman, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová v Bruselu

Článek

„Je logické, že se scházíme bez Británie. Není to plané gesto, ale standardní organizační příprava,“ řekl na dotaz Práva premiér Bohuslav Sobotka a připomněl, že už na jaře 2017 musí summit „formulovat zadání pro vyjednavače“ Unie.

Čtvrteční jednání mělo sice předvést jednotu „zbytkové“ EU, doprovázel ho však hned i první spor uvnitř. Vyvolal ho europarlament (EP), jehož odcházející předseda Martin Schulz dal jasně najevo, že jeho instituce musí být při jednání přímo zastoupena. Státy to ovšem vidí jen jako další pokus o posílení moc EP.

Účastníci summitu se nakonec dohodli, že zástupci europarlamentu se budou moci účastnit přípravných schůzek před evropskými summity, ale u samotných vyjednávání být nemají. Ta s britskou stranou povede tým už jmenovaného někdejšího eurokomisaře Michela Barniera, který bude jednat z pověření Evropské rady, tedy členských zemí.

Sobotka: Jde o mnoho

Jednání o brexitu vnímá Česko jako záležitost, v níž i nám jde o mnoho. „Záleží za prvé na tom, aby Evropa byla jednotná, aby Britové nevyjednávali individuálně s jednotlivými členskými státy. Za druhé je důležité, aby vyjednávací linie probíhala přes pověřené vyjednavače, ne někde jinde. A pak musíme obhájit naše zájmy, které máme jako ČR. Tady se nám jedná zejména o práva, která v Británii nabyli naši občané jako občané EU – nechceme, aby byla jakýmkoli způsobem oklešťována, “ upozornil Sobotka.

Připomněl, že „jednání nebudou vůbec jednoduchá“, protože „je tam řada otázek, které zatím nikdo nezodpověděl, a je otázka, zda má na ně odpověď britská strana“.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám