Hlavní obsah

Britský diplomat varuje vládu: Jednání o obchodní dohodě s EU může trvat 10 let

Londýn

Zástupce Velké Británie v Evropské unii Ivan Rogers varoval britskou vládu, že jednání o dohodě s EU o volném obchodu po ochodu Spojeného království mohou trvat až deset let. Zmínil především, že vyjednaná dohoda nemusí projít ratifikací ve všech členských zemích. Ve čtvrtek to uvedla BBC.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský ministr pro vyjednávání o vystoupení z EU David Davis

Článek

Podle BBC to řekl vládě privátně už v říjnu s tím, aby se ministři připravili na to, že dohoda může být uzavřena až v půlce dvacátých let. Upozornil na problémy s vyjednáním dohody a zejména s jejím následným schválením, protože ji musí ratifikovat každý jednotlivý stát EU, kde projde parlamentem.

Sdělil také, že evropské země dávají přednost dohodě o volném obchodu před pokračováním jednotného trhu.

Názor Rogerse, který je stálým zástupcem Velké Británie v EU od listopadu 2013, je v rozporu s tím, co uvádí britská vláda, která naznačuje, že odchodu Británie z EU i dohody by mohlo být dosaženo do dvou let po aktivaci článku 50 o odchodu.

Jen pohled evropského diplomata, tvrdí vláda

Vláda uvedla, že neuznává pohled diplomata. Zdroje z ní uvedly, že je příliš poplatný pohledu sedmadvacítky.

Británie se už neúčastní summitu EU, který začíná ve čtvrtek a kde se bude jednat i o brexitu.

Britský ministr pro vyjednání odchodu z EU David Davis ve středu řekl poslancům, že se na plánu ochodu stále pracuje a že se toho musí ještě hodně prozkoumat.

Dodal, že Británie nezveřejní své požadavky dříve než v únoru příštího roku. EU ale trvá na podmínce, že nebudou žádná předběžná jednání a jednat se bude až ve chvíli, kdy Británie aktivuje článek 50. Premiérka Theresa Mayová oznámila, že to míní udělat na konci března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám