Hlavní obsah

Nizozemsko nevrátí zapůjčenou zlatou sbírku na Krym, ale Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Zlatá sbírka z Krymu, kterou si zapůjčilo muzeum v Amsterdamu, nebude vracena krymským muzeím, nýbrž ukrajinskému státu. Ve středu o tom rozhodl nizozemský soud. Krym přes odpor Ukrajiny anektovalo před dvěma lety Rusko a Západ připojení poloostrova k Ruské federaci neuznává.

Foto: Stringer, Reuters

Fasáda domu v krymském přístavu Sevastopol pokrytá malbou zobrazující ruského prezidenta Vladimira Putina s Kremlem v pozadí.

Článek

Muzeum Allarda Piersona v Amsterdamu vystavilo vzácné exponáty zapůjčené ze čtyř muzeí na Krymu a z jednoho kyjevského muzea těsně před anexí. Proti jejich navrácení na Krym se ale postavila ukrajinská vláda a žádala, aby zlaté šperky, nádoby, zbraně a zbroj včetně helmice ze 4. století před naším letopočtem byly vydány ukrajinskému státu jako majiteli.

Soud nyní rozhodl, že Krym není suverénním státem, takže podle pravidel Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) by měla o jejím dalším osudu a vlastnických právech k ní rozhodovat Ukrajina a její justice. Vláda v Kyjevě má současně podle rozsudku zaplatit amsterdamskému muzeu 110 000 eur (tři milióny korun) za přechovávání předmětů v uplynulých dvou letech.

Ukrajinská vláda verdikt přivítala. Podle prezidenta Petra Porošenka jím soud potvrdil také to, že Krym patří Ukrajině. Naopak krymské úřady s rozsudkem nesouhlasí a už avizovaly, že se odvolají, na což mají tříměsíční lhůtu.

Jak upozornila BBC, krymská archeoložka Valentina Mordvincevová, která se na uspořádání výstavy v Nizozemsku podílela, vyzvala k postavení správy kulturního dědictví mimo politiku. „Jako byste vytrhli list ze vzácné knihy. Tyto artefakty vznikly na naší půdě, proto se musí vrátit na Krym,“ uvedla.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Krym

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám