Hlavní obsah

Stop devastaci Polska, skandovaly desetitisíce demonstrantů

Právo, Novinky, Pavol Minárik
Varšava

Po celém Polsku se v úterý večer konaly protesty občanů nespokojených s vládou silně konzervativní strany Právo a Spravedlnost (PiS) svolané Výborem na obranu demokracie (KOD). Do ulic Varšavy, Vratislavy, Štětína, Gdaňsku, Krakova a dalších měst vyšly desítky tisíc lidí, kterým se nelíbí autoritářský styl vládnutí současného kabinetu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jen v ulicích Varšavy se konalo 17 demonstrací

Článek

„Ostře protestujeme proti ničení naší vlasti, dlouhodobému porušování ústavy i zákonů, pošlapávání lidských práv a svobody tisku,“ uvedl v úterý večer během demonstrace před varšavským sídlem PiS lídr KOD Mateusz Kijowski.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Příznivce a odpůrce vlády musela oddělovat policie.

Demonstrace se konaly při příležitosti 35. výročí vyhlášení výjimečného stavu tehdejší komunistickou mocí v Polsku. Jen ve Varšavě se konalo 17 protestních akcí a jeden z pochodů byl podle informací policie dlouhý téměř tři kilometry.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jeden z protestních pochodů ve Varšavě

Výbor na obranu demokracie je protestní iniciativa polských občanů založená v listopadu 2015 v reakci na výsledky posledním parlamentních voleb. Právo a spravedlnost v nich získalo většinu poslaneckých křesel.

Zakladatelé KOD symbolicky navazují na tradici bývalého protikomunistického Výboru na obranu dělníků. Tvrdí, že se PiS v Polsku snaží znovu zavést totalitu, a snaží se proti tomu bojovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám