Hlavní obsah

Španělsko se chce vrátit o hodinu nazpět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělská vláda uvažuje, že navrátí zemi do greenwichského časového pásma. V pondělí to v parlamentu oznámila ministryně práce Fátima Báñezová.

Foto: Profimedia.cz

Madrid

Článek

Ministryně vysvětlila, že se jedná o praktický krok, který zproduktivní hospodářství, uvede ho do souladu s ostatními evropskými ekonomikami, a také lépe sladí pracovní a rodinný život Španělů. Potvrdila, že o změně časového pásma bude jednat se zástupci zaměstnavatelů i odbory.

Téměř celý Pyrenejský poloostrov leží západně od nultého poledníku, přesto Španělsko na rozdíl od sousedního Portugalska neleží v greenwichském časovém pásmu, nýbrž sdílí stejné pásmo jako třeba Praha či Budapešť, kterou od Madridu dělí 2000 kilometrů.

Foto: Mapy.cz

Nultý poledník

Španělsko do greenwichského pásma spadalo, dokud diktátor Francisco Franco v roce 1940 nerozhodl o změně, protože chtěl aktuální čas srovnat s časem v nacistickém Německu, jehož byl spojencem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám