Hlavní obsah

Za finanční pomoc „teroristovi v klobouku” poslali v Británii dva muže za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Birmingham

Soud v Londýně poslal v pondělí do vězení dva muže usvědčené z podpory terorismu, kteří předali teroristovi z Paříže a Bruselu Mohamedovi Abrinimu 3000 liber. Sedmadvacetiletý Brit Mohammed Ali Ahmed, který svou vinu u soudu přiznal počátkem listopadu, byl odsouzen k osmi letům vězení. O rok mladší Belgičan marockého původu Zakaria Boufassil, jemuž byla prokázána vina minulý týden, bude ve vězení tři roky.

Foto: koláž Novinky

Článek

Soudu se podařilo prokázat, že v červenci 2015 oba muži osobně předali Abrinimu v Birminghamu 3000 liber (96 tisíc korun). Podle londýnského soudu Ahmed i Boufassil věděli, že Abrini peníze použije k organizování atentátů.

Ahmed vybral peníze z bankovního účtu, jehož vlastníkem byl třetí spolupachatel, 32letý Belgičan Anwar Hadouchi, který odešel bojovat do Sýrie a připojil se k Islámskému státu.

Foto: Reuters

Mohammed Ali Ahmed

Abrini se podle francouzské policie podílel na plánování útoků v Paříži z listopadu loňského roku, při kterých zahynulo 130 lidí.

Podle belgické policie byl zapojen i do březnového atentátu na letišti Zaventem v Bruselu a v centru města, které měly 32 obětí. Na základě fotografií ze záběrů letištních bezpečnostních kamer o něm média během pátrání psala jako o „muži v klobouku”.

Foto: Reuters

Zakaria Boufassil

Abrini byl dopaden po březnových atentátech v Belgii a je ve vazbě. [celá zpráva] O jeho vydání požádala Francie. Brusel žádost uznal, ale zatím jí nevyhověl, protože muže stíhá i belgická prokuratura. [celá zpráva]

Šéf oddělení boje proti terorismu v oblasti West Midlandu Marcus Beale zmínil, že Abrini po Británii cestoval, ale ne kvůli útokům. „Víme, že Abrini během své návštěvy Spojeného království navštívil několik míst, ale jediným důvodem bylo shánění peněz,“ uvedl Beale.

Dodal, že se na případu podílela i tajná služba MI5, uvedl web International Business Times.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám