Hlavní obsah

V Bratislavě žije přes dva tisíce bezdomovců, 284 z nich jsou děti

Právo, ivi
Bratislava

Ve slovenské metropoli žije 2064 bezdomovců, z toho je až 284 dětí. Výsledky historicky prvního sčítání lidí bez domova v Bratislavě prezentoval v pondělí na tiskové konferenci Institut pro výzkum práce a rodiny. V české metropoli, která má zhruba třikrát více obyvatel, je podle průzkumu z letošního března 9,5 tisíce lidí bez domova.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Bratislava má necelých půl milionu obyvatel a počet bezdomovců se doposud odhadoval na čtyři až pět tisíc. Sčítací komisaři navštívili od konce října do poloviny listopadu bratislavská krizová zařízení, ubytovny a sčítali rovněž lidi žijící přímo na ulici.

„Dvě třetiny lidí bez domova tvoří muži a osoby ve věku 25 až 49 let. Až 460 lidí bez domova je ve věku nad 50 let. Čtyři z deseti bezdomovců nemají domov přes deset let,“ uvedl Daniel Gerbery ze zmíněného institutu.

Mezi bezdomovce byly zařazeny osoby bez stálého bydliště. Žijí hlavně v sociálních ubytovnách, noclehárnách, v opuštěných chatkách nebo v garážích či na ulici.

„Zmiňovaný počet lidí bez domova představuje dolní hranici, protože takovéto výzkumy zahrnují zejména lidi, kteří jsou dlouhodobě bez domova a využívají nějaký typ specializované služby. Pro srovnání, v Brně, které je počtem obyvatel podobné Bratislavě, bylo v roce 2014 sečteno 1950 lidí bez domova," uvedla Darina Ondrušová z institutu.

Bezdomovci v ČR
Podle letošního průzkumu ministerstva práce a sociálních věcí je v České republice 68,5 tisíce lidé bez domova. Nejvíce bezdomovců je podle výzkumu v Moravskoslezském kraji (13,8 tisíce) a v Praze.

Bratislavský magistrát vyčlenil v rozpočtu pro příští rok na sociální problémy půl miliónu eur (13,5 miliónu korun). „Bratislava je hlavním městem Slovenska i na tomto nelichotivém poli. V Bratislavě je nejvíce bezdomovců z celého Slovenska. Scházejí se zde i z jiných slovenských měst,“ konstatoval primátor hlavního města Ivo Nesrovnal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám