Hlavní obsah

Wilders je vinen z podněcování k nenávisti, trest ale nedostal

Amsterdam
Aktualizováno

Nizozemský krajně pravicový politik a předseda protipřistěhovalecké Strany pro svobodu Geert Wilders je vinen z diskriminace a podněcování k rasové nenávisti vůči marockým přistěhovalcům. Soud mu ale neuložil žádný trest. Informovala o tom v pátek televize Sky News.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Nizozemský krajně pravicový politik Geert Wilders

Článek

Soudce Hendrik Steenhuis své rozhodnutí zdůvodnil tím, že trest není potřeba a postačí sám fakt, že byl politik shledán vinným.

Proces souvisel s akcí, na níž Wilders před rokem a půl vyzýval příznivce své strany, aby rozhodli, zda chtějí v zemi „méně, nebo více Maročanů“. Poté, co dav začal skandovat, že méně, slíbil: „Zorganizujeme to.“ Wilders, který se soudu neúčastnil, už avizoval, že se odvolá.

Wilders u zahájení procesu chyběl a vzkázal, že se podle něj jedná o frašku a snahu o potlačení svobody projevu. „Tento proces je politický proces a já v něm odmítám spolupracovat,“ uvedl.

Na páteční verdikt soudu reagoval na Twitteru. „Tři soudci nenávidějící Stranu pro svobodu uvedli, že jsou Maročané rasou, a odsoudili mě a polovinu Nizozemska. Šílenost,” napsal Wilders na sociální síti.

Předseda partaje Strana pro svobodu už dříve tweetoval, že se svých projevů nevzdá. „Ať už bude verdikt jakýkoliv, budu o marockém problému říkat pravdu i nadále. Žádný soudce, politik ani terorista mě nezastaví,” napsal.

 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám