Hlavní obsah

Ať žije Itálie! Premiér Renzi podal demisi

Řím
Aktualizováno

Italský premiér Matteo Renzi ve středu podal demisi. Avizovaný krok učinil poté, co parlament schválil rozpočet na příští rok. Renzi odstupuje kvůli referendu, v němž Italové zamítli jím navrhované ústavní změny. V úřadu ale zůstane do té doby, než bude vybrán jeho nástupce.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Matteo Renzi

Článek

„Rozpočet schválen. Formální rezignace v sedm hodin. Díky všem a ať žije Itálie,“ oznámil Renzi prostřednictvím Twitteru.

Do čela italské vlády Renzi nastupoval před necelými třemi lety jako vůbec nejmladší ministerský předseda. Svoji demisi složil do rukou prezidenta Sergia Mattarelly dva dny poté, co neuspěl se svým návrhem ústavní reformy, která by kromě jiného oslabila roli Senátu a umožnila hladší přijímání zákonů a změn. Renzi s reformou spojoval své setrvání ve funkci, Italové ale v nedělním referendu jeho plán a tím i jeho vládu odmítli. [celá zpráva]

Itálii má vést prozatímní kabinet. Vyjednávání o jeho složení se povede pod taktovkou prezidenta Mattarely. Do té doby zůstává Renzi v čele vlády.

Už se také začíná hovořit, kdy by mohly být předčasné volby. Některé hlasy mluví o únoru, Renziho demokraté by ale byli radši, kdyby proběhly ještě dříve. Otázkou je však také to, jaký si Renzi udrží vliv ve vlastní straně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám