Hlavní obsah

Ukrajina: Reformátoři proti „hrstce banditů“

Právo, Alexandra Malachovská

Závěr roku na Ukrajině už tradičně provázejí protestní mítinky. Centrem města pochodují rozhořčení radikálové, ale také důchodci nespokojení s drahým plynem. Prakticky denně lidé skandují hesla jako „Hanba“ nebo „Pryč s bandity”.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Nacionalisté v protivládní demonstraci v Kyjevě

Článek

Úřady sice tvrdí, že si politici tyhle demonstranty platí, aby „rozhoupali situaci“, avšak napětí to nesnižuje. Přestože Evropa Ukrajinu za reformy chválí, tamní reformátoři opouštějí vládu.

Výraznou figurou je mezi nimi gruzínský exprezident Michail Saakašvili (49). Ten byl nadšeným stoupencem proevropské revoluce. Jak zdůrazňuje, Ukrajincům přišel pomoci vypořádat se s korupcí, s níž si prý dokázal poradit už v Gruzii.

Saakašvili půldruhého roku působil jako šéf regionální správy v Oděse. Minulý měsíc však odstoupil s tím, že reformy tam blokují zkorumpované klany, které podporuje prezident Petro Porošenko. [celý článek]

Červená karta pro vládu

Do centra Kyjeva Saakašvili nedávno svolal mítink svého Hnutí nových sil. Spolu s asi tisícovkou stoupenců ukázal „pseudoreformátorům“, za které označuje současné vedení, „červenou kartu“ a požadoval předčasné parlamentní volby. Podle něj „hrstka banditů“ stále „porcuje“ Ukrajinu.

Zahraniční „legionáři“ se z kabinetu stahují. Z funkcí odstoupili:
Američanka Natalia Jaresková – pracovala jako ministryně financí
Litevec Ajvaras Abromavicius – působil jako ministr ekonomického rozvoje
Gruzínec Aleksandr Kvitašvili – vedl resort zdravotnictví
Gruzínec David Sakvarelidze – pracoval jako náměstek exprokurátora Viktora Šokina
Gruzínka Eka Zguladzeová – byla šéfkou policie
Gruzínec Michail Saakašvili – působil jako gubernátor Oděsy

„Nestydatě kradou továrny, podniky, všechno, co jim přijde pod ruku. Ukrajina je v začarovaném kruhu chaosu a korupce. Musíme s tím skoncovat,“ vyzýval.

Poslanec Serhij Leščenko, který byl dalším motorem Majdanu, tvrdí, že „lidé mají současného vedení už dost“. Přestože sám patří k vládnoucí frakci v parlamentu, přiznává, že jeho kolegové z Bloku Petra Porošenka házejí reformátorům klacky pod nohy.

„V uplynulém roce prakticky všichni reformátoři opustili vládní tým. Pokud vedení nepotřebuje reformátory, ale korupčníky, pak nemá cenu ztrácet s ním čas,“ napsal na ­Face­booku. Podle něj to pochopili všichni cizinci, kteří chtěli pomáhat porevoluční vládě.

Pro jedny přivandrovalec, pro jiné populista

Zatímco v minulosti byl Saa­kašvili na Ukrajině vítán, nyní tamní politici vyzývají k jeho deportaci. Kritici ho označují za skandálního populistu a tvrdí, že by měl být vydán do Gruzie, kde je po prohraných volbách trestně stíhán. On se však kvůli funkci v Oděse vzdal gruzínského občanství a svou budoucnost vidí v ukrajinské politice.

„Nenávidí mě a chtějí, abych vypadl z Ukrajiny. Ne však proto, že jsem Gruzínec, ale proto, že se mě bojí. Vědí, že se nenechám uplatit,“ tvrdil na mítinku.

Porošenkovi pak vzkázal, že je „stejný přivandrovalec“ jako on. „Oba jsme přijeli do Kyjeva ve stejné době studovat. Zatímco já přijel z Gruzie, on přijel z Moldavska,“ uvedl s tím, že Porošenko se na Ukrajinu přestěhoval z moldavského Podněstří.

Saakašvili vyvolal spekulace, že chce být také ukrajinským prezidentem. Podle analytiků je však jeho politická budoucnost na Ukrajině nejistá. Aby mohl kandidovat do parlamentu, musel by žít v zemi nepřetržitě alespoň pět let.

Poukazují však i na to, že je jakýmsi „můstkem se Západem“ a že se ho ukrajinské vedení jen tak nezbaví. Než se stal gruzínským prezidentem, Saakašvili dlouhodobě žil a studoval ve Spojených státech a podle ukrajinských médií v Kyjevě působí jako jakýsi „insider“.

„Jezdí do Bruselu a Washingtonu a vypráví o korupci, o prezidentových kamarádech, o podvodech na celnici, daňových machinacích a dalších nešvarech, které cloumají Ukrajinou,“ řekl politolog Mykola Davyďuk televizi 24tv.ua.

Reklama

Výběr článků

Načítám