Hlavní obsah

Podporoval atentátníky z Paříže, rozhodl britský soud ve věci „tolerantního“ Belgičana

– Londýn

Šestadvacetiletého Belgičana marockého původu uznal britský soud vinným z financování terorismu. Podle poroty se podařilo prokázat, že v červenci 2015 předal tři tisíce liber (96 tisíc korun) Mohamedovi Abrinimu, který je podezřelý z podílu na atentátu v Paříži z loňského listopadu a na útoku v Bruselu letos v březnu. V úterý o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Zakaria Boufassil a Mohammed Ali Ahmed

Článek

Zakaria Boufassil podle soudu Abrinimu předal peníze v hotovosti během osobní schůzky v Birminghamu. Té se zúčastnil také Brit Mohammed Ali Ahmed, který svou vinou u soudu přiznal už počátkem listopadu.

O trestu, který Boufassil a jeho spoluobžalovaný Ahmed dostanou, soud rozhodne v pondělí 12. prosince. Oběma hrozí až doživotní vězení.

Abrini se podle francouzské policie podílel na plánování útoků v Paříži z loňského listopadu, při kterých zahynulo 130 lidí, a podle belgické policie byl zapojen i do březnového atentátu na letišti Zaventem v Bruselu. Na základě fotografií ze záběrů letištních bezpečnostních kamer o něm média během pátrání hovořila jako o „muži v klobouku“. Abrini je ve vazbě v Belgii.

Nešlo o terorismus, tvrdí Boufassil

Boufassil v úterý u soudu řekl, že praktikuje „umírněnou a tolerantní“ formu islámu. Radikálové z organizace Islámský stát jsou podle něj „horší než zvířata“.

Schůzka s Abrinim se uskutečnila, neměla ale nic společného s terorismem, tvrdí Boufassil. Soud ale souhlasil s vyšetřovateli, podle kterých není pochyb o tom, že předané peníze byly určené na plánování teroristických útoků.

Podle obžaloby pověřil Abriniho vyzvednutím peněz v Birminghamu přímo strůjce pařížských atentátů Abdelhamid Abaaoud, kterého zabilo policejní komando na pařížském předměstí Saint-Denis loni v listopadu. Peníze údajně pocházely z podvodně získaných sociálních dávek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám