Hlavní obsah

Slovenští poslanci prolomili Kiskovo veto, v parlamentu se bude méně mluvit

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Veto prezidenta Andreje Kisky nic nezmohlo. Slovenští poslanci v úterý opětovně schválili zpřísnění jednacího řádu sněmovny. Novela řádu omezí délku vystoupení poslanců a zavede pokuty za nevhodné chování či možnost vykázat zákonodárce z jednacího sálu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Budova slovenského parlamentu v Bratislavě

Článek

Novela rovněž zakazuje používání mobilních telefonů v jednacím sále či nošení triček a transparentů s různými nápisy. Poslanci budou moci k projednávaným materiálům ve sněmovně hovořit od řečnického pultu dohromady nejdéle půl hodiny.

V současnosti může parlament rozhodnout o zkrácení rozpravy, ale v praxi toto ustanovení zákonodárci neuplatňují. Možnost prakticky neomezené rozpravy v minulosti využili například opoziční poslanci, kteří se tímto způsobem rozhodli pro obstrukci a prodlužovali jednání parlamentu.

Za narušování pořádku během schůze bude poslancům hrozit pokuta až do 2000 eur (54 tisíc Kč).

Jak novela zpřísňuje jednací řád:
Poslanec může k danému tématu vystoupit jen jednou.
Omezení času na vystoupení poslance na max. 30 minut.
Neomezený čas mají k dispozici pouze prezident, premiér a předseda parlamentu.
Poslanec může být z jednacího sálu vykázán.
V případě neuposlechnutí se může přerušit schůze.
Vykázaný poslanec může dostat pokutu až 2000 eur (54 tisíc korun), v případě opakovaného vykázání až 4000 eur (108 tisíc korun).

Předseda parlamentu Andrej Danko (Slovenská národní strana) obhajoval omezení délky vystoupení poslanců tím, že se tak zabrání opakovaným snahám o umělé natahování diskuse. „Stanovený limit musí být dostatečný k vyjádření názoru. Poslanec musí být připraven přesně a srozumitelně se k danému tématu vyjádřit v určitém časovém rozpětí,“ tvrdí Danko.

Poslanci opozice označili změnu pravidel za náhubkový zákon a avizovali, že se obrátí k ústavnímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám