Hlavní obsah

Hrozba terorismu v Evropě trvá, Islámský stát může změnit metody

Hrozba dalších útoků teroristů z Islámského státu (IS) v Evropě přetrvává. V pátek to ve své zprávě uvedla mezinárodní policejní organizace Europol, podle níž by se teroristé mohli uchýlit i k novým metodám, které už vyzkoušeli na Blízkém východě.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Voják na hlídce u pařížské katedrály Notre Dame

Článek

Podle Europolu je Islámský stát hlavní teroristickou skupinou ohrožující bezpečnost v Evropské unii, na jejímž území je podle odhadů „několik desítek“ lidí odhodlaných zaútočit. Europol upozornil, že IS také může inspirovat další jedince, aby jeho jménem vedli úder jako tzv. osamělí vlci.

Hlavním terčem podle zprávy zůstává Francie. Důvodů je víc a jedním z nich je aktivní boj země se samozvaným chalífátem i zákazy postihující muslimy. Zpráva poukazuje i na hrozby v Německu, které se zase Islámskému státu znelíbilo také přijímáním syrských uprchlíků.

Skupina má k dispozici širokou škálu možností, jak a s čím zaútočit. Automatické zbraně ale zůstávají nejpravděpodobnější volbou, uvedli autoři ve zprávě. Důvodem je „relativně snadná dostupnost, použití a efektivita“.

Varování před novými metodami

IS by se ale také mohl uchýlit k novým metodám, například k využití aut s nastraženými výbušninami nebo k vydírání a únosům, kterých se dopustil v Sýrii a Iráku.

„Hledání nových operačních modů je považováno za typický znak Islámského státu,“ poznamenali autoři zprávy, kteří si také povšimli, že útoky jsou už méně často vedeny proti symbolickým cílům, jako jsou policisté nebo vojáci, a častěji se terči stávají náhodně vybraní obyčejní lidé, tedy tzv. měkké cíle.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám