Hlavní obsah

Rusové přišli o vesmírnou loď Progress, zřejmě se zřítila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské řídící středisko ztratilo spojení s nákladní lodí Progress MS-04, která ve čtvrtek odstartovala z kazašského kosmodromu Bajkonur k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Loď je ztracena.

Foto: Profimedia.cz

Ruská nákladní loď Progress (starší typ 60P)

Článek

Podle prvních zpráv se spojení přerušilo krátce po startu. Loď, na níž není posádka, je ztracena a zřejmě se zřítila. Dopadnout mohla na východě u hranic s Mongolskem, v Číně, nebo v Tichomoří.

Podle amerického výzkumníka Roba Naviase, který let komentoval pro televizi NASA, se zdá, že se třetí část nosné rakety Sojuz s nákladní lodí Progress oddělila předčasně. Dispečeři navíc nebyli schopni potvrdit, že loď rozvinula své solární panely.

Ruská vesmírná agentura Roskosmos potvrdila, že ztratila spojení šest minut a 23 sekund po startu. Na určené oběžné dráze měla loď být až o dvě minuty později.

Progres vezl dva a půl tuny nákladu včetně paliva pro ruský modul při ISS Zvezda. Byl to 65. zásobovací let Progressu k ISS od roku 2000 a třetí v letošním roce.

O jednu loď Progress už přišli

Ruské lety do vesmíru provázejí opakované nehody. O nákladní Progress přišli Rusové i před rokem. Tehdy se jí nerozevřely dvě antény radarové navigace a řídící středisko s ní ztratilo spojení. Progress spadl i s náklady do atmosféry a shořel. [celá zpráva]

Letos v květnu se zase přestala hlásit jedna z menších družic vynesená z nového kosmodromu Vostočnyj.

Předloni se krátce po startu z Bajkonuru zřítila už třetí raketa Proton-M za čtyři roky. Ta třetí měla vynést nejpokročilejší spojovací družici Express-AM4R, jež měla zajišťovat pro odlehlé oblasti v Rusku levnější internetové spojení. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám