Hlavní obsah

Británie nevylučuje, že bude dál do rozpočtu EU platit

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda nevylučuje platby do rozpočtu Evropské unie i po vystoupení království z EU. Během interpelací v parlamentu to řekl ministr pro vyjednávání o tzv. brexitu David Davis. Podmínkou ale podle něj je setrvání na společném evropském trhu za optimálních podmínek. Uvedly to servery listů Daily Telegraph a Independent.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský ministr pro vyjednávání o vystoupení z EU David Davis

Článek

Ministr Davis odpovídal na dotaz labouristického poslance Waynea Davida, zda vláda zvažuje, že bude Unii platit dál. „Hlavním kritériem je získání nejlepší dohody o zboží a službách na evropském trhu. Pokud je řeč o tomto, pak to (placení) samozřejmě zvážíme,“ prohlásil.

Zastánci brexitu ovšem před referendem tvrdili, že s vystoupením Londýn ušetří stamilióny liber, které dnes platí do unijního rozpočtu, a ty bude moci vynaložit na zdravotnictví.

Boj o omezení migrace

Britové by si chtěli zachovat přístup na společný trh, ale současně zabránit pohybu pracovních sil z EU na svůj trh, tedy i českých pracovníků.

To, že v takovou dohodu věří, naznačily poznámky úředníka Marka Fielda, který si je při odchodu z jednání u premiérky Theresy Mayové v Downing Street č. 10 tento týden nezakryl, byl vyfotografován a novináři si poznámky z fotografií přečetli. Field si kromě jiného na schůzce poznamenal, že Británie „chce mít svůj dortík a zároveň ho sníst“, což je fráze zhruba odpovídající českému „aby se vlk nažral a koza zůstala celá”. Tuto frázi používal v kampani za brexit nynější ministr zahraničí Boris Johnson.

Unijní země a instituce zatím varují, že společný trh a právo volného pohybu sil na něm jsou neoddělitelné, už se ale objevily spekulace, že by se pohyb sil z EU zatím mohl omezit na dohodnutou dobu několika let. K tomu britský statistický úřad ve čtvrtek oznámil, že za dvanáct měsíců před červnovým referendem o vystoupení přišlo do země rekordních 189 000 lidí z EU. Čistá migrace pak činila 335 000 lidí.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Přístup na společný trh si platí i Norsko, přičemž musí akceptovat unijní legislativu i volný pohyb osob. Fieldovy poznámky ale naznačily, že Londýn uvažuje spíše o kanadském modelu, tedy o dohodě s EU o zóně volného obchodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám