Hlavní obsah

Je zakázáno hanobit prezidenta. V Ázerbájdžánu za to hrozí pokuta i vězení

– Baku

Zatímco v Česku vyvolala iniciativa části zákonodárců postavit hanobení prezidenta mimo zákon velký rozruch, v Ázerbájdžánu obdobný zákon prošel bez větších potíží. Tamní parlament ve středu schválil normu, která za urážku hlavy státu umožňuje poslat člověka až na tři roky do vězení. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev

Článek

Téměř všechny sdělovací prostředky jsou v Ázerbájdžánu pod kontrolou státu, a tak se bude zákon vztahovat především na internet. Přesněji na uživatele sociálních sítí, kteří pod pseudonymy a falešnými identitami nyní prezidenta a státní aparát hojně kritizují.

Kromě tříletého vězení bude za hanění hrozit pokuta až 1500 ázerbajdžánských manátů, tedy téměř 22 tisíc korun. V zákoně je výslovně stanoveno, že trest stihne i ty, kdo na internetu užívají falešnou identitu.

Zakázané nactiutrhání či ponížení

Zákaz pomluv je v ázerbajdžánské legislativě zakotven už tři roky, nezmiňoval ale hanobení prezidenta. Co je to vlastně hanobení prezidenta – respektive kdy už jde o urážku a kdy ještě o svobodné vyjádření názoru – agentura Reuters neuvádí.

Agentura APA napsala, že budou trestány „kriminální činy nebo nactiutrhání či ponížení prezidenta Ázerbájdžánské republiky během veřejného vystoupení či v masových médiích“.

Evropské instituce a lidskoprávní organizace postsovětskou republiku v jihozápadní Asii kritizují, že pošlapává svobodu projevu. Autoritativní režim prezidenta Ilhama Alijeva to ale odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám