Hlavní obsah

Syřan dostal v Maďarsku 10 let za ilegální přechod hranic a útok na policisty

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Desetiletý trest uložil ve středu soud v maďarském městě Szeged občanu Sýrie Ahmedu Hamedovi, který se loni v září u hraničního přechodu Horgoš-Röszke zúčastnil násilného proniknutí stovek migrantů na maďarské území. Agentura MTI uvedla, že byl soudem uznán vinným mimo jiné i z teroristického činu.

Foto: MTI

Obžalovaný Ahmed Hamed u soudu

Článek

Hamed tvrdil, že se násilností nezúčastnil. „Nejsem terorista. Nechtěl jsem porušit maďarské zákony,” uvedl a po vynesení rozsudku se rozplakal. Hamed byl rovněž uznán vinným z ilegálního přechodu hranic a z násilí vykonaném na úředních osobách.

Nakonec byl také doživotně vyhoštěn z Maďarska. „O předčasné propuštění může odsouzený požádat až po odpykání dvou třetin trestu,“ uvedla agentura MTI.

Prokurátor se odvolal a žádal vyšší trest. Obhájce se rovněž odvolal, rozsudek tudíž není pravomocný.

Házel kameny a zavelel k útoku

Loni 16. září zaútočila skupina migrantů na hraniční přechod Horgoš-Röszke a snažila se dostat ze Srbska na maďarské území. Kameny napadli policisty, kteří proti nim použili vodní dělo a slzný plyn. Při incidentu bylo zraněno několik policistů i migrantů.

Odsouzený Hamed vyzýval migranty pomocí megafonu k útoku na policii a opakovaně házel kameny na zasahující policisty. Hameda žijícího na Kypru zadrželi po třech dnech ve městě Győr.

Hamed v závěrečné řeči řekl, že chtěl dostat do bezpečí členy své rodiny.  Před budovou soudu se shromáždilo několik maďarských i zahraničních aktivistů, kteří žádali Syřanovo propuštění.

Reklama

Výběr článků

Načítám