Hlavní obsah

V Rusku zemřel konstruktér MiGu-29 Ivan Mikojan

– Moskva
Novinky,

Ruský konstruktér Ivan Mikojan, který se podílel na vzniku a vývoji legendárního sovětského stíhacího letounu MiG-29, zemřel ve věku 89 let. V pátek to uvedla ruská média.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Polský MiG-29

Článek

Ivan Mikojan byl po většinu svého života až do své smrti hlavním konstruktérem v konstrukční kanceláři MiG (nyní Mikojan), která vznikla před Velkou vlasteneckou válkou okolo jeho strýce Arťoma Mikojana.

Jeho otcem byl významný sovětský politik Anastaz Mikojan, který se stal tajemníkem rady ministrů a za Stalina i Chruščova se věnoval zahraniční politice. V roce 1956 byl v Maďarsku a nedoporučoval vojenský zásah, který se však nakonec uskutečnil. Stavěl se také proti rozmístění sovětských balistických raket na Kubě, což vedlo na počátku šedesátých let ke kubánské krizi.

Foto: repro Sputnik

Ivan Mikojan, který vystudoval Žukovského institut, se nejprve podílel na dalším vývoji legendárního stíhacího letounu MiG-21, který navrhl ještě jeho strýc.

Jeho nejznámější konstrukcí je dvoumotorový frontový stíhací letoun MiG-29, který vyvíjel v sedmdesátých letech jako odpověď na americké stroje F-14 Tomcat a F-15 Eagle. Do dnešní doby se vyrobilo na 1600 letadel MiG-29 nejrůznějších verzí, z nichž polovina byla vyvezena do třiceti zemí světa. „Devětadvacítky” sloužily v i Československu a po jeho rozdělení v Armádě České republiky, než byly vyměněny za polské vrtulníky Sokol. Polsko je využívá nadále.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

MiG-29 slovenských vzdušných sil

Poslední verzí stroje je dvoumístná námořní verze MiG-29K, kterou využívá Rusko a Indie. Zřejmě se podílel i na vývoji jeho následovníka MiGu-35.

Za svůj podíl na vývoji a dalším rozvoji stroje MiG-29 byl dvakrát oceněn sovětskou státní cenou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám