Hlavní obsah

Majdan nechal rozehnat mediální magnát a současný poslanec Ljovočkin

Kyjev

Protivládní demonstrace na Majdanu v centru Kyjeva dal krvavě rozehnat šéf kanceláře ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče Serhij Ljovočkin. Ve středu to oznámil ministr vnitra Arsen Avakov. Násilný postup policie a střelba do lidí na počátku roku 2014 vedly k eskalaci situace a následnému pádu vlády a útěku prezidenta Janukovyče.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Demonstrace na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdanu) otevřely cestu k vleklému konfliktu s tisíci mrtvými na východní Ukrajině.

Článek

Střety demonstrantů s vládními silami na kyjevském náměstí Nezávislosti (Majdanu) nepřežilo více než sto lidí. [celá zpráva]

Janukovyč po nich utekl do Ruska, nastoupila nová vláda, proti níž se na proruském východě Ukrajiny zvedl odpor ústící ve válku na Donbasu a ruský zábor Krymu.

Okolnosti střelby do lidí nejsou dodnes zcela objasněny, podle ministra Avakova ale důkazy jasně hovoří o tom, že zásah nařídil Janukovyčův kancléř Ljovočkin, který je dnes mediálním magnátem a poslancem.

„Proto by měl být Ljovočkin ve vězení, a ne v parlamentu,“ řekl ve středu Avakov na televizním kanálu 112, když otevíral novou služebnu v Luhanské oblasti.

Ljovočkina označili za autora rozehnání Majdanu i samotný exprezident Janukovyč, bývalý ministr zahraničí Vitalij Zacharčenko i někdejší šéf kyjevské policie Valerij Korjak.

V politice zůstal

Ljovočkin, který byl členem dnes už neexistující Janukovyčovy Strany regionů, je nyní členem Opozičního bloku. Ten sdružuje mnoho politiků ze zaniklé strany.

Související témata

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Současně je také spoluvlastníkem mediální společnosti GDF, ve které má pětinový podíl. Majoritu 80 procent drží Dmytro Firtaš. Oba jsou vyšetřováni kvůli podezření ze sponzorování tzv. terorismu, ve skutečnosti ruské propagandy, neboť údajně poskytli 100 miliónů dolarů ruskému Prvnímu kanálu za 29 procent akcií v televizní stanici Inter, jež je považována za proruskou. Údajně transakci povolil prezident Petro Porošenko výměnou za to, že Ljovočkin nebude kritizovat jeho vlastní stranu, ale jen Lidovou frontu bývalého premiéra Arsenije Jaceňuka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám