Hlavní obsah

Dvojitý plot na srbsko-maďarské hranici už stojí na deseti kilometrech

– Budapešť
Právo, ivi

Mezi maďarskými obcemi Gara a Bácsszentgyörgy na hranicích se Srbskem byla v délce deseti kilometrů vybudována testovací část dvojité bariéry, která má efektivněji zabránit pronikání nelegálních migrantů do Maďarska. Televize M1 uvedla, že o pokračování výstavby dvojité bariéry na celé délce srbsko-maďarské hranice rozhodne maďarská vláda po vyhodnocení zkušeností s testovací částí.

Foto: MTI

Dvojitý plot stojí na délce deseti kilometrů.

Článek

Na testovací části dvojitého plotu budou vyzkoušeny nejmodernější prvky ochrany hranic. „Budou zde naistalovány termokamery a na každých 10 až 15 centimetrech dotyková čidla. Na ochranu hranic tak bude možné vyčlenit mnohem méně policistů a vojáků, než je tomu dnes,“ uvedla televize.

V současnosti je na ostrahu hranic vyčleněno 8000 policistů a vojáků.

„Z dlouhodobého hlediska je tato varianta mnohem výhodnější a levnější než držet na hranici neustále velké množství vojáků a policistů,“ řekl televizi M1 bezpečnostní odborník Zsolt Perjési.

Bariéru stavěli vězni

Mezi dvěma ploty vysokými tři metry byla vybudována zpevněná silnice, která umožní rychlejší přesun policistů. Server Magyar Idők uvedl, že na výstavbě bariéry pracovali vězni, armáda se do stavby zatím nezapojila.

Maďarsko postavilo první část plotu na hranicích se Srbskem loni v době vrcholící migrační vlny.

Podle serveru police.hu bylo o uplynulém víkendu na srbsko-maďarské hranici zadrženo celkem 213 ilegálních migrantů.

Reklama

Související články

Změna ústavy Orbánovi neprošla

Poslanci maďarského parlamentu v úterý neschválili novelizaci ústavy, která měla zabránit přistěhování cizinců do země. Ke schválení novely byla potřebná...

Výběr článků

Načítám