Hlavní obsah

Sever Iráku dusí kouř ze zapálených vrtů, které téměř nejdou uhasit

Mosul

Vyčerpaní požárníci s červenými helmami na hlavách a rouškami přes ústa se vynořují ze sloupu hustého kouře, který vychází z ropného vrtu. Kouř je tak hustý, že za ním nelze spatřit ani slunce. S hořícími vrty bojují požárníci i policisté na severu Iráku už několik týdnů. Radikálové je zapálili ve snaze zbrzdit postup armády k Mosulu.

Foto: Marko Drobnjakovic, ČTK/AP

Hasiči s plameny bojují z posledních sil.

Článek

Požárníci od rána pumpují do vrtu vodu u města Kajára, které leží asi 60 kilometrů jižně od Mosulu. Při hašení pomáhají inženýři a policisté. Požárníci pracují bez oddechu, aby uhasili asi desítku vrtů, které členové organizace Islámský stát (IS) zapálili.

Sloupy toxického dýmu stoupají k nebi už tři měsíce a Kajáru i její okolí pokryla vrstva černých sazí. Zatímco se z kamiónů naplňuje zásobník, ze kterého pak hadice přivádějí vodu k vrtům, požárníci se za velkého hluku čerpadel snaží trochu si odpočinout. Žertují mezi sebou, ale novináře odmítají, protože prý nemají právo s nimi mluvit.

Totální vyčerpání

Uhasit plameny je složité i nebezpečné. "Nejdříve musejí policisté ověřit, zda islamisté v blízkosti vrtů nerozmístili miny," cituje agentura AFP zaměstnance ropného pole Sáliha Chadra Ahmada, který má na sobě kalhoty potřísněné černými skvrnami. Jakmile je okolí vrtu bezpečné a oheň trochu přidušen, umístí se hadice k jámě a vpouští se tam voda. Potom se vrt zasypává zemí, vysvětluje Ahmad.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Kouř je tak hustý, že přes něj není vidět slunce.

Celá procedura může trvat i měsíc, takže zatím se podařilo zcela uhasit jenom dva z 19 zapálených vrtů. "Jsem vyčerpaný, zničený," sténá jeden z požárníků.

Zdraví ohrožující saze a dým

Program životního prostředí OSN udává, že zapálená surová ropa je zdrojem velkého množství škodlivých látek, zejména sazí a plynu, který ohrožuje zdraví v podobě podrážděné kůže a dýchacích potíží. V blízkosti požárníků jsou proto k zásahu připraveny sanitky.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Kouř obsahuje životu nebezpečné saze a plyn.

Policista Ismáíl Alí Muhammad, který je pověřen dohledem na hasicí týmy, řekl, že personál sanitních vozů je připraven poskytnout pomoc v případě, kdyby se někdo dusil, nebo při zranění způsobených explozí.

Jeden z jeho kolegů v sobotu zahynul, když narazil na minu, kterou se požárníci snažili zneškodnit. "Jsem tady čtrnáct dní a pracuji každý den 24 hodin. Všechny nás ten kouř dusí, je to strašná situace," řekl Muhammad, jehož rodina je stále v Mosulu, ovládaném radikály.

Reklama

Výběr článků

Načítám