Hlavní obsah

Sarkozy propadl, ve druhém kole pravicových primárek se utká Fillon s Juppém

Paříž
Aktualizováno

Návrat do nejvyšších pater politiky se bývalému francouzskému prezidentovi Nicolasu Sarkozymu nezdařil. V nedělních pravicových primárkách propadl, dostal 21,1 procenta hlasů. Ve druhém kole hlasování o kandidátovi konzervativní pravice na francouzského prezidenta se utká bývalý premiér François Fillon před dalším expremiérem Alainem Juppém.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy

Článek

Sarkozy uznal porážku a v krátkém prohlášení sdělil, že ve druhém kole za týden podpoří expremiéra Françoise Fillona. "Musím upřímně říci, že ať už byly naše neshody jakékoli, zdá se, že François Fillon nejlépe pochopil výzvy, před nimiž stojí Francie. Budu pro něj hlasovat," řekl.

První kolo primárek vyhrál právě Fillon, kterého podpořilo přes 44 procent hlasujících.

Na druhém místě skončil další bývalý předseda vlády Alain Juppé. Hlasovalo pro něj 28,1 procenta voličů.

Takzvané primárky organizuje strana Republikáni a jejími hlavními favority byli právě starosta Bordeaux a někdejší premiér Alain Juppé, další expremiér François Fillon a bývalý prezident Sarkozy. Volby se nezúčastnila vůdkyně nacionalistické Národní Fronty Marine Le Penová, která hodlá kandidovat na prezidentku v příštím roce samostatně a které průzkumy dávají jednoznačné šance probojovat se do druhého kola volby.

Související téma:

Zúčastnit se výběru prezidentského kandidáta konzervativní pravice může každý, kdo zaplatil manipulační poplatek dvě eura (54 korun) a podepsal prohlášení, že sdílí politické hodnoty pravice a středu. Nemusí ale mít stranický průkaz, což otvírá možnost taktického hlasování voličů jiného politického zaměření. Týká se to dvou až čtyř miliónů lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám