Hlavní obsah

Klaus podpořil v Rakousku prezidentského adepta Hofera

– Vídeň

Exprezident Václav Klaus podpořil kandidaturu pravicového populisty Norberta Hofera na prezidenta Rakouska, napsal list Salzburger Nachrichten. Stalo se tak na sympoziu pořádaném Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ), jehož hlavním tématem byla masová migrace do Evropy.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Klaus hned na začátku pozdravil Hofera slovy: „Vážený pane prezidente“, napsal Salzburger Nachrichten. Ve svém referátu podle listu důrazně varoval před masovou migrací a negativními důsledky pro budoucnost společnosti. Exprezident hovořil o probíhající evropské válce, byť "jen naštěstí v rovině idejí a interpretací". Podle Klause bude volné myšlení na starém kontinentu stále více potlačováno "politicky korektní elitou", jejímž úmyslem je propašovávat cizince do Evropy.

Uprchlickou politiku své země kritizoval také Hofer. Jako prezident by prý rozpustil vládu, která by nedokázala přijmout příslušná protiopatření. Slíbil, že pokud bude zvolen, bude ve své funkci "neoblomný".

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

kandidát na prezidenta Rakouska Norbert Hofer

Hofer, který uspěl u soudu s odvoláním proti výsledkům prezidentské volby, v níž minule jen těsně zvítězil jeho soupeř, a vynutil si tak jejich opakování, připustil, že i nové hlasování bude těsné. Řekl, že si je jistý, že jeho protivníci udělají vše pro to, aby nezvítězil. Svým stoupencům podle Salzburger Nachrichten řekl, že se nesmí dovolit marxistům, komunistům nebo zeleným, aby se ve světě dostávali k moci.

Hofer se utká o prezidentský úřad znovu 4. prosince se svým rivalem z levicové strany Zelených Alexanderem Van der Bellenem.

Reklama

Výběr článků

Načítám