Hlavní obsah

Maďarsko zvažuje letní čas po celý rok

Budapešť

Maďarsko uvažuje o zavedení letního času po celý rok, tedy i přes zimu. Chce tak během tohoto ročního období zpozdit časný příchod nocí, jež v této zemi vzhledem k její zeměpisné poloze nastávají dříve než ve státech ležících na západě Evropy. Informoval o tom ve čtvrtek deník Magyar Nemzet.

Článek

V nedávné průzkumu se podle agentury AFP pro zachování letního času po celý rok vyslovilo 80 procent dotázaných Maďarů. Návrh zákona, který by toto jejich přání legislativně zakotvil, už schválil příslušný parlamentní výbor a celá sněmovna by měla o předloze hlasovat co nevidět.

Maďarsko leží na východní hranici hlavní evropské časové zóny. Nad jeho východní částí slunce na vrcholu zimy zapadá v 15:40 SEČ, což je o 75 minut dříve než v Paříži, která leží na srovnatelné zeměpisné šířce, poznamenala AFP.

Navrhovatelé zákona argumentují tím, že prodloužení doby denního světla během odpoledne by mělo pozitivní vliv na lidské zdraví, a to jak fyzické, tak duševní. Podle nich by to mělo také pozitivní dopad v zemědělství a odrazilo by se to i na snížení nehodovosti.

Turecko se k tomuto kroku - prodloužení letního času i na zimní období - už odhodlalo začátkem září. [celá zpráva]

Pro Maďarsko by to bylo komplikovanější, protože zavedení letního času uprvaují nejen národní zákony, ale také  EU směrnicí Evropského parlamentu a rady z roku 2001. Letos v říjnu česká vláda schválila, že se bude používat letní čas dalších pět let. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám