Hlavní obsah

V Rumunsku dopadli celoevropský gang podvodníků na síti, jejich oběťmi byli i Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Rumunská a německá policie rozbily síť podvodníků, kteří přes internet připravili o celkem 4,5 miliónu eur (přes 120 miliónů korun) více než tisícovku Evropanů. Mezi jejich oběťmi byli lidé ve Francii, Itálii, Německu, Rumunsku a také v České republice, napsala agentura DPA. Kolik obětí je z ČR, nebylo zveřejněno.

V Rumunsku dopadli celoevropský gang podvodníkůVideo: Rumunská policie

 
Článek

Při 64 domovních prohlídkách bylo v úterý v Rumunsku zadrženo a vyslechnuto 74 podezřelých, oznámilo Zvláštní oddělení rumunské prokuratury pro organizovaný zločin (DIICOT). Zajištěna přitom byla značná suma peněz a mnoho cenností, zejména šperků a hodinek.

Operace, které se zúčastnili i tři němečtí policisté a jeden prokurátor, byla řízena Jednotkou Evropské unie pro justiční spolupráci (Eurojust).

Podle vyšetřovatelů byl šéfem zločinecké skupiny Rumun žijící v Bukurešti, který dal zločineckou síť dohromady loni v dubnu. Podvodníci nabízeli na internetu neexistující zboží a od podvedených si za ně nechali posílat peníze na své účty. Sto dvacet jich měli v Rumunsku, dalších 230 ve zbytku Evropy.

Žádné zboží nikomu nikdy neposlali.

Kriminální skupina měla tři úrovně, uvedli vyšetřovatelé podle rumunského webu Citinews: „První úroveň tvořila síť koordinátorů a lidí rekrutujících Rumuny i cizince, kteří si byli ochotni zřídit účet. Druhou úroveň tvořili členové organizované skupiny, která nabízela fiktivní zboží, a přes e-mail komunikovali s oběťmi a posílali jim čísla účtů v zahraničí, kam měli převádět peníze. Třetí úroveň, tzv. šípy, měla právo přístupu k účtům doma i v zahraničí, tito lidé z nich převáděli peníze.“

Reklama

Výběr článků

Načítám