Hlavní obsah

V Londýně začal soud s vrahem poslankyně Jo Coxové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V Británii v pondělí začal soud s mužem podezřelým z vraždy poslankyně Jo Coxové. Jedenačtyřicetiletá labouristická zákonodárkyně byla týden před červnovým referendem o vystoupení Spojeného království z Evropské unie na ulici v Londýně napadena. Obžalovaný muž ji třikrát střelil podomácku vyrobenou zbraní a pak ji ještě pobodal.

Foto: Profimedia.cz

Portrét Thomasi Maira u soudu

Článek

„Šlo o zbabělý útok muže vyzbrojeného střelnou zbraní a nožem. Byla to úkladná politicky či ideologicky motivovaná vražda,“ zahájil soudní slyšení žalobce Richard Whittam.

Kromě Coxové Mair podle obžaloby napadl a vážně zranil sedmasedmdesátiletého muže, který se ji snažil pomoci. [celá zpráva]

Třiapadesátiletý nezaměstnaný Mair tak čelí obžalobě z vraždy, těžkého ublížení na zdraví, držení zbraně za účelem spáchání trestného činu a z držení útočné zbraně.

Foto: Handout, Reuters

Jo Coxová na londýnské charitativní akci na začátku června

Vražda zastavila kampaň obou táborů

Vražda poslankyně, která byla zastánkyní setrvání v Evropské unii, Británii šokovala a oba tábory kvůli ní na několik dní zastavily kampaň.

Mair, jenž se v minulosti léčil s duševní nemocí, podle vyšetřovatelů před útokem na Coxovou křičel „Britain First“, tedy nacionalistické heslo, které by se dalo přeložit jako ”V první řadě Británie”.

Před soud už Cox předstoupil v říjnu, kdy se odmítl vyjádřit k tomu, zda se cítí vinen. Mlčení prozatím zachoval i v pondělí. Coxová podporovala setrvání Británie v Evropské unii a bojovala také za práva uprchlíků. Soud musí nyní objasnit mimo jiné to, zda motivem vraždy byl krajně pravicový názor pachatele, který po zadržení řekl, že jeho jméno je „smrt zrádcům, svobodu Británii”.

Řada komentátorů se po vraždě domnívala, že tragédie by mohla přimět některé voliče, aby se v referendu postavili proti brexitu. Většina hlasujících ale nakonec požadovala odchod země z evropského společenství.

Reklama

Související články

Britský parlament uctil zavražděnou poslankyni

Britský parlament vzdal v pondělí úctu zavražděné poslankyni Jo Coxové, kterou útočník minulý týden napadl v jejím volebním obvodě. Podle šéfa labouristické...

Výběr článků

Načítám