Hlavní obsah

Rusko optimalizuje provoz ve vesmíru, sníží počet kosmonautů na ISS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko sníží početní stav svých kosmonautů na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) z dosavadních tří na dva. Podle ruské vesmírné agentury Roskosmos rozhodnutí platí nejméně do konce roku 2017. Krok, jehož důvody ruská média neoznámila, vyvolal kritiku ruských vědců i kosmonautů.

Foto: Profimedia.cz

Na ISS v současnosti pobývá i ruský kosmonaut Sergej Ryžikov

Článek

Podle zprávy agentury TASS má snížení počtu členů posádky „zvýšit efektivitu práce" v ruské části stanice. Dva kosmonauti místo tří budou na ISS pobývat nejméně do konce příštího roku, kdy se stanice rozšíří o nový ruský vědecký modul Nauka.

Roskosmos prý už vypracoval návrh, jak práci zúžené ruské posádky „optimalizovat".

Vědci rozhodnutí kritizují

Podle šéfa lékařského a biologického ústavu Ruské akademie věd Olega Orlova rozhodnutí může ovlivnit plnění výzkumných úkolů ruského kosmického programu. Krok kritizovali i kosmonauti. Podle Olega Skripočky budou mít Rusové na palubě ISS polovinu času na vědecké experimenty.

Také pro kosmonauta Alexeje Ovčinina je rozhodnutí „špatnou zprávou jak pro vědu, tak pro kosmonauty připravující se k letu".

Na ISS většinou pobývá mezinárodní šestičlenná posádka, polovina jejího složení se pravidelně obměňuje.
Stanice měla ukončit svou misi původně letos, během roku ale USA i Rusko prodloužily její životnost do roku 2024.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Mezinárodní vesmírná stanice ISS

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám