Hlavní obsah

Po akci české a slovenské policie obvinili 32 osob z daňových podvodů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Dvaatřicet osob, z toho 23 Slováků a devět občanů České republiky, bylo obviněno z daňových podvodů při obchodování s betonářskou ocelí. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci potvrdil slovenský policejní prezident Tibor Gašpar.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Do fiktivního obchodu s betonářskou ocelí bylo zapojeno 17 firem ze Slovenska, Česka, Maďarska a Polska. Celková škoda na daňových únicích byla vyčíslena na 11,5 miliónu eur (310 miliónů Kč). Finanční správa odhaduje, že tato částka stoupne až na 15 miliónů eur (405 miliónů Kč).

Šéf finanční správy František Imrecze uvedl, že podvody se odehrály v letech 2011 až 2013. Obvinění se podvodem snažili snížit své daňové povinnosti a neoprávněně získat nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty.

Dvě skupiny

Finanční správa vykonala 58 kontrol v různých firmách, které se specializovaly na fiktivní nebo částečně smyšlené dodávky oceli.

„Celý podvodný řetězec začínal u subjektů, které jsou typicky 'zmizelými' obchodníky, již dodávali betonářskou ocel buď částečně fiktivně, nebo zcela fiktivně nárazníkovým společnostem. Tyto (nárazníkové) subjekty jsou typické tím, že jsou zneužity na fakturaci fiktivních transakcí, nebo o tom věděly,” řekl Imrecze.

„Druhou skupinu tvořily fakturantské firmy, které fiktivně prodávaly zboží do Česka,“ dodal Imrecze s tím, že pak bylo vykázáno dodání zpět na Slovensko přes Polsko.

Razie v Česku i na Slovensku

Při odhalení případu slovenská policie spolupracovala s českou policií, když vytvořily mezinárodní vyšetřovací tým. Do akce bylo zapojeno 86 slovenských a 42 českých policistů. V souvislosti s podvodem proběhly v pondělí razie v Bratislavě, Trnavě, Košicích, Banské Bystrici, ale také v Olomouci, Zlíně, Vsetíně a Novém Jičíně.

Vyšetřování se podle Gašpara týká rovněž oceláren Slovakia Steel Mills, na jejichž výstavbu poskytla v roce 2007 úvěr Česká exportní banka. Ocelárny začaly vyrábět v roce 2011, ale o rok později se dostaly do vysoké ztráty. Potíže společnosti vyvrcholily začátkem srpna 2014, kdy podnik úplně zastavil výrobu. Soud v Košicích loni vyhlásil na firmu konkurz, uvedla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám