Hlavní obsah

Trumpovi už blahopřáli Le Penová, Wilders a Farage

• Aktualizováno

Trump ještě neměl dost hlasů volitelů, i když byl blízko vítězství, už mu ale k úspěchu gratulovala francouzská populistická ultrapravicová politička Marine Le Penová. A s pochvalným komentářem se přidali třeba i nizozemský ultrapravicový politik Geert Wilders, Nigel Farage z britské strany UKIP nebo maďarský premiér Viktor Orbán.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Marine Le Penová u soudu v Lyonu

Článek

Jako jeden z prvních zahraničních politiků gratuloval Donaldu Trumpovi k vítězství ve volbě prezidenta Spojených států maďarský premiér Viktor Orbán. Podle jeho vyjádření na Facebooku jde o „skvělou zprávu”.

„Jaké skvělé novinky. Demokracie ještě žije,” napsal předseda maďarské vlády na své oficiální facebookové stránce.

Francouzská krajně pravicová politička Marine Le Penová ve vzkazu na Twitteru napsala: „Blahopřeji novému prezidentovi Spojených států Donaldu Trumpovi a americkému lidu. Svoboda!”

Mezi prvními gratulanty byli také další ultrapravicoví politici, a to předseda nizozemské Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders. „Američani si vzali svou zemi zpět,” uvedl.

„Zdá se, že rok 2016 bude rokem dvou velkých politických revolucí,” reagoval na americké prezidentské volby bývalý předseda Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, který byl před červnovým referendem jedním z hlavních příznivců odchodu Británie z Evropské unie.

I v Soulu už počítali s vítězstvím Trumpa. Jihokorejská vláda současně vyjádřila naději, že administrativa Donalda Trumpa zachová stejnou politiku vůči Severní Koreji. Trump sice uváděl, že bude na Severní Koreu dál tlačit, současně ale řekl, že by se sešel se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Po oznámení výsledků Trumpovi gratuloval i filipínský prezident Roberto Duterte. Bude prý pracovat na tom, aby obě země upevnily vzájemné vztahy. Duterte se letos odvrátil od USA a začal se orientovat na Čínu. [celá zpráva] Končícího prezidenta Obamu dokonce urážel. [celá zpráva]

Na výsledky reagovaly i celebrity. Zpěvačka Cher na Twitteru uvedla nejprve: „Ptejte se sami sebe: Udělal jsem všechno, co jsem mohl udělat?! Je to dobrá lekce.“

Reklama

Výběr článků

Načítám