Hlavní obsah

Česko utiskuje Romy, kritizuje znovu Rada Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropský výbor pro sociální práva při Radě Evropy (RE) dospěl k závěru, že Česká republika porušuje práva Romů na sociální právní a ekonomickou ochranu tak, jak to podle článku 16 zaručuje Evropská sociální charta z roku 1961. Tu se Praha zavázala dodržovat.

Foto: Profimedia.cz

Romské děti. Ilustrační foto

Článek

„Romové (v Česku) trpí nedostatečným přístupem k dostupnému bydlení, životem v odloučených lokalitách, neadekvátními životními podmínkami a násilným vystěhováváním,“ uvedl mluvčí výboru pro sociální práva při RE Jaime Rodríguez.

To není všechno. Výbor dospěl k závěru, že Česko porušuje také článek 11 Evropské sociální charty, který zaručuje ochranu zdraví.

„Romové (v Česku) trpí špatným zdravím mimo jiné kvůli neadekvátním životním podmínkám a na základě toho, že jsou romské děti často špatně diagnostikovány s duševním či zdravotním postižením, a jsou proto posílány do zvláštních škol,“ uvádí Rodríguez.

Rada Evropy Českou republiku za zacházení s romskou menšinou kritizuje opakovaně, a to především za - podle ní nepřiměřené - umisťování Romů do takzvaných praktických (dříve zvláštních) škol pro handicapované. Naposledy se Evropská rada ozvala letos v červenci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám