Hlavní obsah

Brexit musí posvětit parlament, rozhodl soud

– Londýn • Aktualizováno

Formální zahájení procesu vystoupení Spojeného království z Evropské unie musí posvětit britský parlament. Podle BBC o tom rozhodl Vrchní soud v Londýně. Zákonodárci tak budou zřejmě muset dát kabinetu mandát k tomu, aby mohl na půdě Evropské unie aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy. Pokud se ovšem vláda proti verdiktu neodvolá.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vládnoucí konzervativci mají v 650členném parlamentu většinu 329 křesel, britská premiérka Theresa Mayová by se však chtěla obejít bez přitakání poslanců.

Tvrdí, že na základě referenda má dostatečný mandát od občanů, a ministři tak souhlas zákonodárců nepotřebují. Je proto pravděpodobné, že se kabinet proti verdiktu odvolá.

Ministerská předsedkyně předeslala, že by ráda článek 50 aktivovala v březnu příštího roku. V případě, že nebude rozhodnutí soudu zrušeno a o brexitu bude jednat parlament, se ale může celý proces protáhnout o celé měsíce, poznamenala BBC.

Pokud se vláda odvolá, bude se případem zabývat britský nejvyšší soud. Ten by měl zasednout ještě před koncem roku.

Mayová chce brexit dojednat co nejdříve 

O „brexitu“, tedy vystoupení země z EU rozhodli občané Británie v referendu v červnu letošního roku. Pro bylo 51,9 procenta hlasujících, proti 48,1 procenta.

Mayová chce podle svých slov celý proces vystoupení Spojeného království z Evropské unie dojednat a provést co nejrychleji. Problém při vyjednávání ale pravděpodobně nastane v oblasti pracovního trhu, respektive volného pohybu osob.

Článek 50 o vystoupení z EU

Stát, který chce odejít, to musí oznámit ústy svého premiéra, a to buď šéfovi Evropské komise Donaldu Tuskovi, nebo před všemi dalšími šéfy států a vlád přímo na summitu EU.

Dokud to neudělá, zůstává plnohodnotným členem.

Teprve po této formální aktivaci článku 50 začne dvouletý proces vyjednávání.

Samotná vyjednávání jménem EU velmi pravděpodobně povede Evropská komise.  

S dosaženou dohodou musí souhlasit Evropský parlament. Velmi pravděpodobně budou moci o věci hlasovat také britští europoslanci.

Poté o uzavření dojednané dohody rozhodují členské země takzvanou superkvalifikovanou většinou - pro text se tedy musí vyslovit nejméně 72 procent států představujících zároveň nejméně 65 procent jejich populace. Vystupující země nehlasuje.

Pokud se dohodu o mechanismu vystoupení nepodaří dojednat dva roky poté, co země aktivuje článek 50, její členství v EU automaticky končí.

Zdroj: ČTK

Británie by si ráda zachovala přístup na jednotný unijní trh, otázkou však je, co za to bude ochotná nabídnout Unii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám