Hlavní obsah

V Rumunsku začalo vyšetřování zločinů z doby povstání v roce 1989

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunská justice ve středu oznámila, že zahajuje novou etapu vyšetřování zločinů spáchaných během protikomunistického povstání v roce 1989, kdy zemřelo zhruba 1200 lidí. Umožnila to nová kvalifikace tehdy spáchaných trestných činů. Doposud se nikdo za ně před soudem nezodpovídal kvůli nedostatku důkazů či promlčení.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší rumunský prezident Nicolae Ceaușescu při vystoupení na komunistickém sjezdu 20. listopadu 1989

Článek

Znovu otevřít tyto případy umožnilo červencové rozhodnutí Nejvyššího kasačního soudu, který je v Rumunsku nejvyšším soudem. Vojenská prokuratura ve středu podle agentury AFP vysvětlila, že vyšetřování bude vedeno s kvalifikací zločiny proti lidskosti, která umožňuje vyhnout se promlčení zločinů.

Prokuratura ve středečním sdělení upozornila na částečnou odpovědnost za tehdejší události i "nového politického a vojenského vedení", které převzalo moc po pádu režimu diktátora Nicolae Ceaušeska 22. prosince 1989. Řízení Rumunska se chopila Fronta národní spásy, vedená jedním z Ceaušeskových ministrů Ionem Iliescem. Ten se později stal prezidentem.

Místa si tehdy udrželi i další komunističtí funkcionáři. Kritici tvrdí, že právě proto nebyla vůle vyšetřit, kdo nařídil střelbu.

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) letos v únoru a v dubnu rozhodl, že Rumunsko musí odškodnit rodiny 62 Rumunů, kteří byli za protikomunistického povstání zabiti. Verdikt zdůvodnil tím, že při trestním vyšetřování v Rumunsku se dosud nepodařilo identifikovat pachatele a postavit je před soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám