Hlavní obsah

Moskevské úřady zavřely pobočku Amnesty International

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Úřady v ruském hlavním městě v pondělí zapečetily vstup do kanceláře pobočky Amnesty International (AI). Lidskoprávní organizace oznámila, že se to stalo bez jakéhokoliv předchozího upozornění.

Foto: ČTK/AP

Zapečetěné dveře kanceláře Amnesty International v Moskvě

Článek

Místní zaměstnanec Alexandr Arťomjev řekl agentuře Reuters, že úředníci vyměnili zámky a odpojili kancelář od elektřiny.

U vstupu zanechali úředníci vzkaz s upozorněním, že budova je majetkem města a nikdo do ní nesmí vstoupit bez doprovodu zástupce radnice.

Nezaplatili prý nájem

Amnesty si kancelář pronajala u moskevského úřadu pro správu státních nemovitostí. Jeho zástupce nejprve nechtěl uzavření kanceláře vůbec komentovat, potom sdělil, že úředníci postupovali podle zákona, a nakonec bylo oznámeno, že organizace nezaplatila za nájem.

Ředitel AI pro Evropu John Dalhuisen nejprve řekl, že netuší, co je důvodem úředního zákroku, nazval ho „nevítaným překvapením“ a dodal: „S ohledem na panující klima pro práci pro občanskou společnost v Rusku, může být možných vysvětlení nesčíslně”.

Když potom úřady uvedly, že AI nezaplatila nájem, na což byla opakovaně upozorněna, Dalhuisen to rezolutně popřel. „Toto bizarní tvrzení jednoduše není pravdivé,” prohlásil.

Organizace založená v Londýně často kritizuje ruské úřady kvůli porušování lidských práv. Řada podobných organizací měla v nedávné minulosti problémy, když je úřady označily za agenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám