Hlavní obsah

Ve Francii odvezli všechny nezletilé z tábora v Calais

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calais
Aktualizováno

Ve Francii ve středu odvezli do uprchlických táborů po celé zemi všech 1616 mladistvých migrantů, kteří žili bez rodičů v Calais v provizorním tábořišti přezdívaném Džungle. Poté, co byli odvezeni dospělí, žili nezletilí migranti ve vytápěných obytných kontejnerech umístěných v táboře.

Foto: ČTK/AP

Autobus odváží nezletilé migranty z Calais

Článek

Kolem půl deváté odjel první autobus s 43 mladistvými migranty z jejich dočasného útočiště do Carcassone. Další autobusy následovaly. I když se počítalo, že budou potřeba dva dny, stihlo se to za jeden.

Největší skupinu mezi nezletilými bez doprovodu rodičů tvořili chlapci ve věku 13 až 17 let. Většina jich pochází z Afghánistánu, Súdánu a Eritreje, jsou mezi nimi ale i Syřané. Mladí lidé tvrdí, že se do Británie chtějí dostat za příbuznými.

Převoz do Británie vázne

Prezident François Hollande v úterý znovu vyzval Británii, aby převzala svůj díl odpovědnosti za mladistvé obyvatele tábora u Calais, odkud francouzské úřady dospělé evakuovaly již minulý týden. V jednom z dnešních transportů byl podle AP také zástupce britského ministerstva vnitra, protože žádosti o možnost vstoupit do Británie se už nebudou vyřizovat v Calais, ale v táborech, kam budou mladiství přemístěni.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Nezletilí migranti čekají v Calais ve frontě na odvoz

Británie před časem slíbila, že přijme stovky nezletilých migrantů z Džungle. Zatím jich do země dorazilo 274.

Strach z obnovení tábora

Místní obyvatelé se obávají návratu migrantů a tvrdí, že někteří se pohybují kolem města a čekají na vhodný okamžik, aby přišli zpět. Šéf francouzské charity Terre d’Ásile uvedl, že polovina z nezletilých, kteří už byli převezeni do jiných azylů, zmizela. „Chtějí se se vrátit do Calais,” uvedl pro rozhlas France 24.

Hollande ale zdůraznil, že se do tábora žádný z migrantů nemůže vrátit: „Byl evakuován. Bude zabezpečen. Nikdo další se tam nedostane.“

Noční bitka

V noci v táboře panovalo opět napětí, strhla se tam bitka mezi afghánskými muslimy a eritrejskými křesťany. Musela být povolána pořádková policie, která podle BBC  uvedla, že se do bitky zapojilo na sto lidí.

V táboře u Calais, jehož zbytky francouzské úřady zlikvidovaly v pondělí večer, žilo v určité době až deset tisíc migrantů, kteří se snažili dostat z Francie do Velké Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám