Hlavní obsah

Rusko začalo stíhat čtyři ukrajinské velitele kvůli ostřelování civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Kyjev

V Rusku obvinili čtyři ukrajinské velitele, že během březnových bojů na východě Ukrajiny použili nedovolené metody vedení války, když ostřelovali obytné čtvrti na Donbasu. Napsala to v úterý agentura Interfax s odvoláním na představitelku ruského vyšetřovacího výboru Světlanu Petrenkovou.

Foto: Profimedia.cz

Budova vyšetřovacího úřadu Ruské federace

Článek

Uvedla, že kancelář Vyšetřovacího výboru ruské federace zjistila jména čtyř velitelů ukrajinských sil, kteří v březnu 2016 v rozporu s mezinárodním právem garantujícím ochranu civilistů nechali ostřelovat obyvatele civilní infrastruktury na jihovýchodě Ukrajiny.

Podle zjištění výboru se tohoto trestného činu dopustili tři plukovníci velící třem různým mechanizovaným brigádám (72., 93. a 30.) a jeden podplukovník, který velel 1. praporu 14. mechanizované brigády. Spolu s těmito veliteli, jejichž jména byla zveřejněna, se činu dopustili i další lidé, jejichž identita se teprve zjišťuje.

Výbor nezveřejnil, při jakém ostřelování mělo dojít k porušení mezinárodního práva, na jaře bylo ostřelování na východě relativně sporadické, střety zesílily až v létě.

Přestože se na Donbasu frontová linie už více než rok nemění, pokračuje vzájemné ostřelování. Jeho intenzita se sice po posledním příměří přijatém na začátku školního roku výrazně snížila, ale neustalo.

Ostřelování pokračuje

Během posledního říjnového dne separatisté v 36 případech zahájili palbu na pozice ukrajinských sil, uvedlo tiskové středisko štábu ATO, který řídí operace proti separatistům.

„V oblasti Stěpného vedli palbu z minometů ráže 120 mm a u Šyrokina a Krasnohorivky z minometů ráží 82 mm a 120 mm. U Berezovky stříleli z transportérů BMP, v Krymském stříleli z minometů a děl ráží 120 a 122 mm,“ uvedlo středisko v tiskovém prohlášení. Potvrdilo tím, že se opět nasazují zbraně ráže nad 100 mm, které měly být podle minských dohod staženy z linie dotyku.

Reklama

Výběr článků

Načítám