Hlavní obsah

V Bosně odsoudili sedm radikálů za boj v Sýrii, jeden zřejmě zkusil obřezat vlastní ženu

Sarajebo

Tresty vězení od jednoho do tří let vynesl v pondělí soud v bosenské metropoli Sarajevu nad sedmi bojovníky svaté války, kteří se účastnili konfliktu v Sýrii v řadách Islámského státu. Odsouzení vinu odmítají a jejich obhájci už dali najevo, že se hodlají odvolat.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovník Islámského státu v syrské Rakce

Článek

Předseda soudního senátu Mirsad Strika v odůvodnění rozsudku uvedl, že obžaloba bez jakékoli pochybnosti vinu obžalovaných prokázala. „Tito muži byli uznáni vinnými z toho, že v letech 2013 a 2014 opustili Bosnu a připojili se k jednotkám teroristické organizace Islámský stát,” řekl soudce.

Tříletý trest dostal hlavní obžalovaný Enes Mesić. Podle místních médií jde o radikálního vahábitu z vesnice Dubnica. Pozornost na sebe upoutal v roce 2013, kdy byla do nemocnice převezena ve vážném stavu jeho manželka po pokusu provést u ní obřízku. Přestože byl z činu podezřelý, před soudem nakonec nestanul.

Do Sýrie a Iráku odešlo přes 300 místních

Bosenský parlament v roce 2014 schválil novelu trestního zákona, která umožňuje trestat zapojení do ozbrojených formací v zahraničí až desetiletým vězením. Nepodmíněné tresty odnětí svobody hrozí i těm, kdo odchod na zahraniční bojiště financují nebo propagují.

Bosenské výzvědné služby podle médií v zatím posledních údajích uvádějí, že k radikálům v Iráku a Sýrii odešlo asi 330 občanů Bosny a Hercegoviny, včetně žen a dětí. V polovině letošního roku se jich tam ještě zdržovaly zhruba dvě stovky. Na 50 Bosňanů bylo zabito a 47 se jich vrátilo domů, uvedla agentura AFP.

Podobných soudů v Bosně proběhlo už více. Balkán je už dlouhou dobou jedním z míst, kde radikálové verbují nové bojovníky, což je jim daří v chudých zemích, jako je Bosna a Kosovo.

Reklama

Výběr článků

Načítám