Hlavní obsah

Konec patu. Španělský premiér složil přísahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid
Aktualizováno

Předseda španělských lidovců Mariano Rajoy v pondělí složil přísahu a stal se na další období premiérem země. Skončil tak desetiměsíční politický pat, kdy mělo Španělsko jen úřadující vládu. V jejím čele stál také Rajoy, který je premiérem od prosince 2011. Ministry své nové, menšinové vlády oznámí jedenašedesátiletý politik ve čtvrtek.

Foto: Chema Moya/POOL, Reuters

Premiér Mariano Rajoy (vlevo) s králem Filipem VI.

Článek

"Přísahám, že budu věrně plnit povinnosti předsedy vlády s loajalitou vůči králi a budu dodržovat a dohlížet na dodržování ústavy jako základního dokumentu státu," řekl mimo jiné Rajoy, který měl při tom jednu ruku na ústavě a druhou na bibli.

Rajoy takovou přísahu skládal již podruhé, poprvé ale před králem Felipem VI. Při předchozím slavnostním aktu v prosinci 2011 byl ještě králem Felipův otec Juan Carlos I.

Podle pozorovatelů zůstává ale otázkou, jak bude nová menšinová vláda prosazovat své návrhy zákonů v parlamentu. Vedení socialistů již minulý týden prohlásilo, že v parlamentu bude muset lidovecká vláda hledat podporu pro každý svůj návrh zákona zvlášť.

Důvěru získal až napodruhé

Nové volební období Rajoye v čele vlády umožnili v sobotu poslanci, kteří mu vyslovili důvěru 170 hlasy. Klíčové bylo rozhodnutí 68 z 85 socialistických poslanců se hlasování zdržet a Rajoy tak získal prostou většinu.

Vládu vzešlou z voleb nemá Španělsko od loňského prosince, kdy v parlamentních volbách žádná ze stran nezískala absolutní většinu. Poprvé v historii Španělska se tak v červnu musely parlamentní volby opakovat, neboť předseda socialistů Pedro Sánchez důvěru poslanců v březnu nedostal. Ucházel se o ni poté, co Rajoy lednovou nabídku krále na sestavení vlády odmítl.

Po červnových volbách, v nichž opět zvítězili lidovci, Rajoy nabídku krále přijal. Ucházel se poté o důvěru poslanců, kterou ale napoprvé přede dvěma měsíci nedostal. Až poté, co Sánchez ustoupil tlaku ve své straně a rezignoval na vedení socialistů, se úřadující vedení strany usneslo, že vznik vlády lidovců umožní.

Reklama

Výběr článků

Načítám