Hlavní obsah

Na Islandu vyhráli volby vládní Nezávislí, Piráti posílili

Předčasné parlamentní volby na Islandu vyhrála středopravá Strana nezávislosti, která obdržela přes 30 procent hlasů. Nejvýraznější opoziční strana Piráti skončila po sečtení třetiny volebních lístků na třetím místě s více než 13 procenty hlasů. Zatím není jasné, zda budou mít pravicové strany dostatek sil k sestavení nové vládní koalice.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Volby na Islandu

Článek

Strana nezávislosti by podle nynějších výpočtů měla mít v 63členném parlamentu 21 mandátů. Její dosavadní partner - centristická Pokroková strana - zaznamenala vysoké ztráty a bude zastoupena zřejmě jen sedmi poslanci. Dohromady tak mají jen 28 křesel, což je méně než potřebná nadpoloviční většina 32 mandátů.

Samotní Piráti mají devět míst. Společně s třemi středolevými stranami, s nimiž uzavřeli už před volbami dohodu o společném vytvoření vlády, mají rovněž 28 křesel, upozornila agentura AFP. Součástí koalice jsou Levice-Zelení, kteří jsou druzí s deseti mandáty.

Rozhodujícím činitelem tak zřejmě bude centristická Obroda, která má sedm poslanců a může dopomoci první či druhé skupině k většině. Vzestup Pirátské strany souvisí s obrovským rozčarováním Islanďanů z tradičních politických stran po finančním krachu země v roce 2008. Pirátům, kteří ve volbách nakonec neuspěli tak, jak chtěli, pomohl i letošní skandál kolem takzvaných Panamských dokumentů, do něhož byl zapleten i tehdejší premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, který kvůli tomu v dubnu odstoupil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám