Hlavní obsah

U Sarajeva vznikla luxusní arabská čtvrť, místní tam nemají přístup

Sarajevo

U bosenského městečka Tarčin, které se nachází zhruba 20 kilometrů západně od Sarajeva, postavili kuvajtští investoři 160 domů. Nabízejí je však pouze v Kuvajtu, a to v přepočtu za zhruba čtyři milióny korun. Místní obyvatelé tvrdí, že do areálu nemají přístup, pokud tam nepracují jako uklízeči či sluhové, uvedl list Daily Mail s tím, že lidé proti areálu protestují.

Foto: Profimedia.cz

Luxusní vilová čtvrť pro Araby u Tarčinu

Článek

Místním obyvatelům vadí, že do čtvrti, kde je oficiálním jazykem arabština, nemají přístup, a dostanou se tam jen, když je najmou na úklid nebo posluhu.

Komplex domů u umělého jezera, kde bydlí manželky bohatých arabských byznysmenů, kteří přijíždějí jen občas, je obehnán vysokou zdí a střeží ho najatá bezpečnostní služba.

Média si stěžovala u místních orgánů, že je nezákonné, aby cizí země zakoupila pozemek a bránila tam místním lidem vstoupit.

„Majitelé si nepřejí mísit se s místní populací. Mají své vlastní tradice odívání, své zvyky a modlitby, a nepřejí si, aby se na ně lidí dívali,” nabídl jeden realitní agent vysvětlení, proč čtvrť vznikla.

Podle listu Daily Mail je Bosna v reklamě na domy popsána jako muslimská země „obdarovaná od Alláha krásnou přírodou“.

Rozdíly však vadí i místním muslimům. „Jsme muslimové, ale modlíme se doma a v mešitách, žijeme v sekulárním státě. Oni se od nás liší,“ svěřil se místní lékárník.

Už se objevily i letáky s kresbou ženy v burce se sloganem „jděte pryč”. Místním nejvíce vadí, že se má areál rozšiřovat a počet domů zdvojnásobit.

Reklama

Výběr článků

Načítám