Hlavní obsah

V Německu obžalovali 19letého Syřana, tipoval místa pro atentát

Berlín

Německé státní zastupitelství obžalovalo 19letého Syřana, který podle něj v Berlíně obhlížel místa, kde by mohla teroristická organizace Islámský stát (IS) spáchat atentát. Informovala o tom ve čtvrtek agentura DPA.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Němečtí policisté u Braniborské brány v Berlíně

Článek

Mladík je ve vyšetřovací vazbě již od letošního března. Od minulého týdne čelí obžalobě ze členství v teroristické organizaci a porušení zákona o kontrole válečných zbraní.

Kromě tipování možných cílů teroristického činu údajně naverboval do služeb IS v Sýrii také přinejmenším jednoho člověka.

Kontaktním osobám ve vedení teroristické organizace podle státního zastupitelství rovněž signalizoval, že by byl sám ochoten atentát v Německu provést, nabídl se ale i jako spojka pro případné útočníky, které by sám IS provedením atentátu pověřil.

Mladík se k organizaci, která ovládá části východní Sýrie a severního Iráku, přidal již v roce 2013 ve své syrské vlasti. Podle státního zastupitelství ho naverboval imám místní mešity. Mladík pak absolvoval vojenský výcvik a pracoval jako dozorce zajatců během obléhání letiště u východosyrského města Dajr az-Zaur. V létě loňského roku odešel do Německa, kde ho policie letos 22. března zadržela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám