Hlavní obsah

Finanční poradce papeže je podezřelý z osahávání chlapců

– Řím

Kardinála a bývalého arcibiskupa australského Melbourne a Sydney George Pella vyslechla ve Vatikánu australská policie kvůli podezření ze sexuálního obtěžování dětí. Pell, který je hlavním finančním poradcem papeže a vede vatikánské ministerstvo hospodářství, měl údajně v 70. letech ve veřejném bazénu osahávat malé chlapce. Kardinál obvinění popírá.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Kardinál George Pell na snímku z roku 2014

Článek

„Tři příslušníci policie australského státu Victoria minulý týden odjeli do Říma, kde jim kardinál George Pell dobrovolně poskytl výpověď týkající se obvinění ze sexuálního obtěžování,” sdělila ve středu mluvčí australské policie Amara Bostocková televizi ABC, která causu rozvířila. „Na základě rozhovoru pokračuje další vyšetřování,” dodala s tím, že další informace k případu zatím nemůže poskytnout.

Nejzávažnější obvinění proti kardinálovi vznesli Lyndon Monument a Damian Dignan, kterým je nyní přes 40 let. Vypověděli, že jim Pell v 70. letech při hře v bazénu v Ballaratu, kde je a další chlapce vyhazoval do vzduchu, opakovaně sahal na genitálie a konečník.

Dignan řekl, že je potěšen posledním vývojem kauzy: „Je to úleva pro mne, pro děti, pro mou bývalou ženu.“ Dodal ale, že to ještě to neskončilo. „Je to teprve začátek,“ řekl.

Podle ABC ale žena bývalého správce bazénu sdělila, že chování kardinála nikdy nevzbudilo její podezření.

Další případy obtěžování

Na Pella si však policii stěžovalo více lidí. Les Tyak z australského Torquay vypověděl, že se v 80. letech v místním surfařském klubu Pell promenádoval před chlapci nahý. V 90. letech, když byl Pell arcibiskupem Melbourne, údajně obtěžoval chlapce z pěveckého sboru. Pell tato obvinění opakovaně odmítl.

Kardinálovu pověst už dříve ohrožovala obvinění, že postupoval nesprávně při vyšetřování případů zneužívání dětí duchovními v době, kdy byl arcibiskupem v Melbourne a v Sydney. V posledních měsících se navíc objevila obvinění mířící přímo proti němu.

V srpnu papež František odmítl na dotaz agentury AP obvinění proti Pellovi komentovat s tím, že se vyjádří, až skončí vyšetřování. „Musíme počkat na justici a nedělat ukvapené závěry,” prohlásil tehdy papež.

Reklama

Výběr článků

Načítám